Герб и флаг Марий Эл

Mari Vasli Nikolaev: Ülemaailmne maride kongress on võimude kontrolli all alates 2008. aastast.

Views: 451

VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressil ilmnenud legitiimsete soome-ugri rahvaste esindajate probleemide tõttu, ja Ěrzäń Inäzor Syreś Boläeń esinemisest tingitud, toome ära täismahus marilase Vasli Nikolaevi pöördumise, mis oli tehtud Facebook grupis „Finno-Ugric People Unite“ tõmbamaks tähelepanu Venemaa põlisrahvaste seisule, millest enamuse moodustavad soome-ugri rahvad.

Neljapäeval, 17. juunil, kell 00:25,  saatsin mina samuti kirjalikul viisil (lisaks Ěrzäń Inäzorile. Märkus:ValdefOrg) oma ettepanekud VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress ja tema konsultatiivkomiteele kongressi delegaatide valimiste reeglistiku ja protseduuri muutmise vajadusest. Kahjuks Mari maarahva maailmakongress, mis valis esindajaid Soome-ugri rahvaste maailmakongressile maride nimel, on 2008. aastast täielikult kontrollitav Mari El vabariigi juhtide poolt. Praeguseks Mari maailmakongress pole enam mari maarahva esindusinstitutsiooniks. Tõenäoliselt on see muundunud mari institutsiooniks, kes on võimu juures ja kes on kohalikul riigieelarvelisel palgalisel ülalpidamisel. Mari maailmakongressi delegaatide valimiste kontroll algab juba üksikutes kohalikes asulates, piirkondades. Marilastega sarnane olukord on samuti Mordvas (ersadel ja mokšadel) ja udmurtidel. Mari maarahva maailmakongress on isegi loobunud eranditult valimast delegaate viimastele Ülemaailmsetele soome-ugri rahvaste kongressitele, mille delegaate valib Maride maailmakongressi nõukogu, Mer kaŋaš / Мер каҥаш [Mer kangaš], õigemini Mari El Kultuuriministeerium. Viimane Mari maarahva maailmakongress, föderaalse valitsuse serveerimisel, äkitselt muundus maailakongressist ülevenemaaliseks kongressiks, vaatamata marid elavad ka väljapool Vene Föderatsiooni. Sellest tulenevalt kõige viimasel Mari maarahva maailmakongressi foorumil keelduti vaatlejatest, selleks et mitte lasta kongressile valitsejatele vastumeelseid isikuid.

Ma tegin ettepanku Finno-Ugriale ja Konsultatiivsele komiteele võimaldamaks delegaatide valimise õigust eraldiseisvatele maride ühiskondlikele organisatsioonidele, näiteks, Eestis on kaks maride ühiskondlikku organisatsiooni. Mari Elis on “Mari ušem“ / “Марий ушем”, mis võinuks oma kandidaate esitada või siis saanuks kokku kutsuda sõltumatute maride ühiskondlikke organisatsioonide foorumi ja seal valida välja Ülemaailmsel soome-ugri rahvaste kongressilmaride maarahvast esindavaid delegaate.

Vasli Nikolaev,

MariUver serveri administraator,

MTÜ „Tartu Marilaste Liit“ asutaja 13 aastat tagasi ja selle endine juhatuse liige.

Allikas: https://www.facebook.com/groups/36861729370/user/100000128770732

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *