See dokumentaal oleks pidanud olema Cannes’i filmifestivalil.

Views: 435

Maailmaajaloos esmakordselt on suudetud toota genotsiidisõja raames abstraktne dokumentaalfilm Mariupoli kaitsja poolt Azovstali tehases. Tegu on Dmitro “Orest” Kozatsky poolt filmitud lõikudega Azovstal tehase rusude vahel, mida Vene arme ja lennuvägi oli pommitanud termobaariliste mürskude, 3- ja 5-tonniste pommidega ning maailma raskeima haubitsasüsteemiga 203mm 2S7 Pion, muutes Stalini enda poolt 1930ndatel ellu kutsutud maailma suurima teraslehe tootmise tsehhi täiesti taastamiskõlbmatuks. Dokumentaal on toodetud Babylon’13 poolt, mis sai tuule tiibadesse 2013. aasta Maidani ajal ning on muutunud avatud ühiskonna üheks väljapaistvamaks dokumentaalfilmide tootmise üksuseks. See, mida nad suutsid teha Orest materjalist, on midagi erakordset.

Üks oluline ja äärmiselt tähtis märkus. Filmi lõputiitrites öeldakse, et see dokumentaal tehti genotsiidisõja 84. päeval. Seal mainitakse midagi “päev enne vangi langemist”.

84. päev oli 18. mai 2022, kolmapäev. 16. mai hilisõhtul algas pikalt ja vaevaliselt Ukraina eriteenistuse SBU ja Ukraina arme luure GUR poolt alustatud ja juhitud läbirääkimiste tulemusena Mariupoli kaitsjate evakuatsioon Azovstal territooriumilt. Sellest teavitati avalikult alles 17. mai esimestel minutitel ning kuni hommikuni polnud tulnud kolmanda osapoole poolt kinnitust selle toimumisest, mistõttu on kogu protsess olulisel kohal selle õige sisu kuvamisel ja infoallikate kasutamisel.

Mitte keegi ei andnud all. Mitte kedagi ei võetud vangi. Mitte kedagi ei saadetud vangi. Mistahes Venemaa poolt toodetud vastavasisulised teated peavad mitte lihtsalt olema ignoreeritud, vaid selliste allikate kasutajaid tuleb kutsuda korrale.

Ukraina ametlikud allikad on otse öelnud välja, et nad ei hakka kommenteerima enne kui kogu protsess on läbi ning Azovstal territooriumil olevad Mariupoli kaitsjad on elusalt tagasi Ukrainas keda vahetatakse Vene armee sõjavangide vastu. Tulenevalt, et Mariupoli kaitsjate seas on rakselt haavatuid, kellest 1-2 sureb iga päev, on oluline, et isikkooseisu suremus lahingutegevuse ja lahingutegevuse haavade tõttu stabiliseeruks.

Vaatamata, et läbirääkimised on algatatud ja juhitud SBU ja GUR poolt, on läbirääkimistes osa võtmas President Zelensky ja Azovstali territooriumil olevate Mariupoli kaitsjate komandörid. Kogu protsess on survestuse tulemus Vene armeele ning emotsionaalsed väited, et nad on vangis või vangi pandud või alla andnud ei vasta reaalsusele ning üleliigne emotsionaalne ülepingutamine.

Marupoli kaitsjad vahetatakse Vene armee vangide vastu. See võtab aega. Väga raskesti haavatud Mariupoli kaitsjad on praegu ravimisel stabiliseerimaks nende olukorda.

Seega see on oluline sõnum – Orest ei ole vangi langenud. Orest on välja tulnud enda saatmiseks Ukrainasse läbi Vene sõjavangide vahetuse.

 

Antud Dmitro “Orest” Kozatsky  pilt on surematu ajalooline meistriteos. Ta postitas selle 16. mail 2022. Inimesed, kes mõistsid selle foto konteksti ja artistlikku teostuse väärtust, esitasid ülesvõtte Hasselblad fotokonkursile.

Sealt edasi hakkasid levima ideed selliste asjade tegemiseks, mille tulemusena lasi Orest vabaks oma Azovstalis tehtud fotode kollektsiooni, et neid teistele konkurssidele üles seataks.

https://drive.google.com/drive/folders/1efz3M_yHIJG6EYB57J9Di8V85MJco51I

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *