Valdo Praust: 15. septembril 1916 kasutasid inglased maailmas esmakordselt tanke.

Views: 366

Tank, see salajane relv, millega Antanti vägede koosseisus olnud inglased lootnud leida võluvitsa võitmaks I MS ajal sulseisus olevat kaevikusõda tähistas 105. aastat. Tank oli selle salarelva koodnimi, anum inglise keeles, põhjusel et juhul kui selle olemasolust peaks lekkima info, siis selle nimi viib vastase segadusse. Mõistest tank saigi terve sünonüüm lahinguväljal soomustatud sõjarelvast, mis muutis maailma ajalugu ulatuses, kus see on armee maismaavägede võimsuse üks suurtematest näitajatest.

Esmaste tankidega olid mitmeid probleeme kaasaarvatud see, et nad olid lahinguvälja väheefektiivsed kui relv, kuid mõjusid psühholoogiliselt vastast murdvateks. Teine suurim esmaste tankide probleem oli sisepõlemismootori kuumus ja olemine otse tanki kere sees koos meeskonnaga, mille tulemusena muutus sisetemperatuur sellistesse kõrgustesse, kus tanki meeskond pidi olema aluspesu väel, et üldse selles kuumuses ellu jääda.

 

Valdo Praust:

Täna 105 aastat tagasi, 15. septembril 1916, kasutasid inglased maailmas esmakordselt tanke. See toimus Somme’i lahingus, kui Flersi lähedal jõudis rindele 49 Mark I tanki. Neist küll vaid 18 olid suutelised sõitma vaenlasele vastu, ülejäänud kas ei ei läinud käima või seiskusid mitmetel põhjustel. Ning neist 18 tankist mitmed said vaenlase mürsutabamuse (tankisoomus kaitses toona vaid püssikuuli eest) või seiskusid, nii et rindest murdis läbi vaid üksainus tank. Nii maailma esimene tankirünnak üsnagi nurjus, kuid mingi kogemus sealt saadi ning juba 14 kuud hiljem, 1917. aasta novembris, läks sakslaste vastu rünnakule korraga 400 Mark IV tanki.

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *