SA VALDEF: ERR ja Delfi rünnakud Ukraina vastu ülessoojendatud Nõukogude propaganda natsisüüdistamise meetoditega on lubamatu

Views: 620

 

SA VALDEF on saatnud kaks ametlikku protestiavaldust ERR ja Delfi emafirmasse Ekspressmeedia AS väljendamaks selgelt hukkamõistu nende poolt levitatava Venemaa eestkostel taaselustatud Nõukogude propagandameetodi Ukraina natsisüüdistamise aktsioonis osalemises, kus Ukraina presidendi Petro Porošenko poolt 2014 aastal riiklikult reguleeritud ja kinnitatud rahvuslikud sümbolid ja legitiimsed ametlikud tervitused on Eesti vabariigis toimetavate meediaettevõttete poolt sattunud võõrriigi pahatahtlikku tegevuse tõttu rünnaku alla eelseisva jalgpalli suursündmuse kattevarjus.

Delfi Sport artiklis [1] kasutatud fraas:

„Au kangelastele!” kohta, öeldes, et seda kasutasid Ukraina natsionalistid, kellest osa sõdisid teises maailmasõjas koos natsidega Nõukogude Liidu vastu.“

ja ERR uudised artiklis [2] kasutatud fraasid:

… kuid peab sõjalise varjundi tõttu eemaldama särgilt fraasi “au sõdalastele”

ja

“… Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova neljapäeval meediale …”

on mitte aktsepteeritavad Euroopalike väärtusi esindava ja ajaloosündmuste tõepäraselt mäletamist nii nagu see oli meediaväljaannete poolt, eriti mis tegutsevad Euroopa Liidus ja Eesti Vabariigi territooriumil.

ERR ja Delfi on oma ametlike kanalite kaudu rünnanud Ukraina Vabariiki, Ukraina rahvast, Ukraina rahvuskoondist ja Ukraina ajaloolist mälu.

  • „Слава Україні!“ on eesti keeles „Au Ukrainale!“ „Героям слава!“ on eesti keeles „Kangelastele au!“. Tegu on UPA/OUN poolt loodud tervitusega, millest sai 1942 aastal nende asutamisel ametlik tervitus ning nad kasutasid seda ka 1945-1954 aastatel Nõukogude Liidu Ukraina okupeerimisel ja vastuhakul.
  • Stepan Bandera Ukraina 1941. a. iseseisvusdeklaratsiooni eest võeti natsi Saksamaa okupatsioonivägede poolt kinni ning pandi vangi, kus talle määrati surmanuhtlus.
  • Stepan Bandera 1941. a. iseseisvusdeklaratsiooni loetakse Ukraina riiklikku iseseisvuse aluseks peale lühikest aega kestnud 1918-1920 Ukraina Vabariiki, mis langes Nõukogude Venemaa sõjalise rünnaku alla ning sisuliselt lakkas olemast okupatsiooni tõttu.
  • NKVD sooritas aastatel 1945-1954 mitmeid erioperatsioone UPA/OUN vastu, mille hulka kuulusid ka külade ja ukrainlaste hävitamist UPA/OUN valesüüdistamiseks.
  • Peale Stepan Bandera edukat põgenemist 1950ndatel Saksamaale hakkas NKVD värbama UPA/OUN ridadest usaldusisikut, kelle ülesandeks oli korraldada atentaat Stepan Banderale Münchenis.
  • 1959. aastal Münchenis NKVD agent Bogdan Stašinksi tulistab NKVD poolt spetsiaalselt atentaadiks ettevalmistatud püstolist mürgiampulliga Stepan Banderat, mille tulemusena ta jookseb verest tühjaks ja sureb.
  • 2010. aastal Ukraina president Viktor Jušenko omistab Stepan Banderale postuumselt Ukraina rahvuskangelase tiitli.

 

SA VALDEF üheks põhikirja eesmärgiks on aidata säilitada Ukraina ajaloolist mälu, mistõttu praegune Ukraina suhtes toimuvast õigusrikkumisest meie, SA VALDEF, soovime ERR uudiste ja Delfi poolt järgmist:

  1. ERR uudised ja Delfi kõrvaldavad täies ulatuses kõnealused artiklid [1] ja [2]
  2. ERR uudised ja Delfi avaldavad ametliku vabanduse õigusliku rünnaku ja valenatsisüüdistuse rünnaku eest Ukraina Vabariigile.
  3. ERR uudised ja Delfi ei ürita tulevikus kunagi avaldada Venemaa poolt kureeritavaid avalikke rünnakuid Ukraina ajaloo ja iseseisvuse vastu.

See on minimaalne, mida ERR uudised ja Delfi saavad teha antud lubamatu ajaloolise mälu rüvetamise katse levitamise eest ning võtta kontrolli alla informatsioon, mida Ukraina suhtes Eesti meediaväljaanded väljastavad. Ühtlasi on see ka märgiks, et ERR uudised ja Delfi toimetajad annavad aru, et nad on eksinud tegeliku ajaloosünduste väljendamisel ning välistavad edaspidi väärastunud ajalookäsitluste süvendamist oma lugejatele.

Artiklis on toodud artiklite ekraanitõmmised koos probleemisete osadega.

 

Allikad:

  1. https://sport.delfi.ee/artikkel/93701959/uefa-kaskis-ukraina-koondisel-poliitilise-loosungi-jalgpallisarkidelt-eemaldada
  2. https://sport.err.ee/1608242013/uefa-palus-ukrainal-poliitiline-loosung-manguvormilt-eemaldada
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *