Stalini poolakate küüditamine Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Ida-Poola aladelt 19. veebruaril 1940.

Valdo Praust: 10. veebruaril 1940 korraldas Nõukogude Liit okupeeritud Poola idaaladel esimese massiküüditamise Siberisse.

Views: 724

Üks riikidest, mis on kannatanud sama kohutavalt kui Ukraina Stalini ja Nõukogude repressioonide ja etnilise puhastuse läbi, on Poola, mille ajalugu ja vägivaldne käitumine II MS eel ja Stalini okupatsiooni ajal on mõjutamas riigi saatust siiani. Millest aga vaikib Nõukogude ajalugu on see, et Stalin küüditas ka poolakaid sedavõrd julmalt kui sai ning sellest pole isegi ajaloolist mälestust alles, sest Nõukogude propaganda tõttu on Poolast jäetud kui Nõukogude sõbralikku riiki. Kui aga vaadata sügavalt ajalukku, mida Nõukogude Liit ja Stalin on Poolas toime saatnud, muutub kogu see teadmine Nõukogude propaganda tõe varjamisest täiesti talumatuks massiks.

Me toome ära väheräägitud fakti Poola ajaloost, mis järgnes koheselt Poola jagamisele natsi Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel, kusjuures Hitleri blitzkrieg polnud selleks hetkeks alanudki ning Nõukogude Liit olid äärmiselt hõivatud uute hõivatud alade etniliseks puhastuseks, kus Poola nägi oma esimest Siberisse saatmist.

Valdo Praust:

Täna 80 aastat tagasi, 10. veebruaril 1940, korraldas N.Liit okupeeritud Poola idaaladel läbi esimese massiküüditamise, mille käigus deporteeriti umbes 200-230 tuhat etnilist poolakat Siberisse. Paljud poolakad olid okupeeritud Ida-Poolast lahkunud, väga paljud aga ei osanud slaavi sugulasrahvalt sellist jõhkrat käitumist oodata. N.Liidu ametliiku seisukoha järgi, muide, ta ei okupeerinudki Ida-Poolat, vaid tava “vabastas” oma sugulasrahvad valgevenelased ja ukrainlased “fašistliku poola” okupatsioonist. Tegu oli tegelikult ju valgevene-ukraina-poola sega-aladega, kus tõepoolest teatud osa maaelanikkonnast olid valgevenelased ja ukrainlased, linnades olid enamuses aga poolakad ja juudid. Küüditatud poolakate saatus oli erinev. Osa lasti Nõukogude-Saksa sõja puhkedes vabaks ja “ideoloogiliselt sobivamatest” moodustati hiljem lausa Poola rahvuslikke väeüksusi, kelle baasil 1944-45 Poola sõjavägi taastati ja tänu kellele sai vähemalt maailmale öelda, et Punaarmee vabastas Poola. Paljud aga jäetigi Siberisse ning paljud lasti hoopiski maha Katõni metsades -ning hiljem valetati maailmale, et selle veretöö korraldasid Saksa natsid. Muuseas oli see alles esimene poolakate massküüditamine, millele järgnes pooleteise jooksul kolm veel kaks sarnast küüditamist – aprillis 1940, juunis 1940 ja juunis 1941. Kokku küüditati Ida-Poola aladelt N.Liidu “laiadele avarustele” (Siberisse, Kasahstani ja Kesk-Aasiasse) umbes 1 kuni 1,2 miljonit inimest.

 

Stalini poolakate küüditamine Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Ida-Poola aladelt 19. veebruaril 1940.
Stalini poolakate küüditamine Nõukogude Liidu poolt okupeeritud Ida-Poola aladelt 19. veebruaril 1940.
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *