Valdo Praust: 28. septembril 1939 jagasid selle maailma “vägevad” Hitler ja Stalin Poola.

Views: 452

Stalin vältis mistahes allkirja andmist ametlikele dokumentidele nagu tuld, sest ta kartis dokumentaalse vastutuse võtmise asitõendite tekkimist. Mitte ühelgi NKVD või Stafka inimsusevastaste otsuste all pole Stalini allkirja. XX sajandi kõige olulisem dokument, Molotov-Ribbentropi pakt, Stalin samuti jättis allkirjastamata – Molotov, välisminister, tegi seda. See on enneolematu seik, kuna tegu oli äärmiselt olulise dokumendiga Stalinile.

See, et Stalin kirjutas alla omakäeliselt 28. septembril 1939 sõlmitud Nõukogude Liidu ja Saksamaa uue riigipiiri kaardi määrab kogu XX sajandi saatuse ja edaspidise tuleviku. See, et Stalin kirjutas alla antud dokumendile omab hulga suuremat ajaloolist tähtsust kui ajaloolased sellele tähelepanu pööravad. Stalin pidi oma allkirjaga väljendama oma kindlat veendumust selle dokumendi tähtsusest tema tulevikus plaanitud Euroopa vallutamise plaanidele.

Maailma ajaloolased hägustavad ajalugu, kui nad toovad välja Hitleri poolt Poola ründamist  1. septembril 1939. Hitler plaanis rünnakuga alustada 25. augustil 1939, kuid see peatati viimasel hetkel tulenevalt Inglismaa noodist Hitlerile, mis teda hirmutas kuna Inglismaa oli Poola julgeoleku garant. See 7 päeva  kulus Hitleril ja Saksa armeel oma väljavaadete analüüsiks juhuks kui Inglismaa peaks Poola ründamisel astuma sõtta Saksamaaga. Kuna antud noodi samme nähti läbi ning arvestatu sellise võimalusega ilma reaalse Inglise armee sekkumiseta mandri Euroopas, läks Hitler Poolale kallale, mis oli Nõukogude Liidu ja Saksamaa ühines sõjaretk.

Fakt, et Nõukogude Liit liitus 17. septembril 1939 ei määra midagi, kuna teise armee sekkumine sõjategevusse võetakse kui ründamise akti ning sellele vastatakse vastava sõjalise jõuga. Saksamaa ja Nõukogude Liit teadsid mida nad teevad, kusjuures Saksamaa loovutas Nõukogude Liidule 50% Poola territooriumist.

See, mida Stalin Nõukogude Liidu – Saksamaa uue piirilepinguga sõlmis oli platvorm ründeks Saksamaa vastu kahe väljaeenduva lõiguga põhja- ja lõuna suunas, mille kohta me oleme kirjutanud artikli Stalini 5. mai 1941. aasta kõnes.

Meil on vajadus peatada see II MS narratiiv, mida räägivad meile lääne ajaloolased ja -poliitikud ning täies ulatuses revideerida see vastavuses selle reaalsusega, kuidas sündmused kulgesid – Stalin alustas II MS, andis Hitlerile sedavõrd kriitiliste materiaalset- ja majanduslikku abi ning soodustas Euroopa hõivamist eesmärgiga rakendada oma Euroopa vallutamise ründeplaani „GROM“ purustades Saksa armee ja hõivates kogu mandriosa tulenevalt sõjategevusest nõrgestatud Euroopast.

Stalini allkiri 28. septembri 1939. Poola jagamise piirilepingu kaardil muudab täies ulatuses II MS narratiivi ning meil on kohustus seda hakata ümber hindama.

 

Valdo Praust:

Täna 82 aastat tagasi, 28. septembril 1939, jagasid selle maailma “vägevad” Hitler ja Stalin Kesk-Euroopat veelkord. Seekord kauples Stalin endale ka Leedu, andes Saksamaale vastu hulga sõjamajanduseks vajaminevat toorainet. Maakaardile on alla kirjutanud nii Saksamaa välisminister Rippentrop (punasega) kui ka Stalin isiklikult (sinisega).

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *