Valdo Praust: 9. septembril 1941 maandus Erna pataljoni dessant Vormsil.

Views: 379

Selleks, et mõista Nõukogude Liidu okupatsiooni õudu, tuleb mõista Vormsil toimunut. Vormsi on ainus Eestis olev võõrrahva koloonia, mille tõi siia piiskop 1206 aasta saates siia Rootsi talupoegi. 9. septembril 1941 nad vabastati Nõukogude Liidu okupatsioonist. 1944. aastal surmahirmust saada etniliselt puhastatud ja surra kindlat surma Stalini sunnitöötöölaagrites Siberis põgenesid kõik Vormsi rannarootslased Rootsi. Kõik. Sellega lõppes rannarootslaste 736 aastat kestnud koloonia periood, mis on kaks korda sama pikk kui viikingite ajastu. Ja me elame praegu viikingite ajastu järelmites, mistõttu Eestis kadus Nõukogude Liidu esimese, 24-kuulise okupatsiooniperioodi kogemuste põhjal omandatud kabuhirmu tõttu Stalini ja Punaarmee inimsusevastaste tegude teostamise hirmus, terve 736 aastase rahvusliku kultuuripärandi. See on etniline puhastus.

9. septembril 1941 oli vormsilastel rõõmupäev, kuid nagu meist keegi ei oska tulevikku ette näha, ei teadnud ka nemad, et see lõppeb kolme aasta pärast. Ja lõppeb tere etnose ajastu.

 

Valdo Praust:

Täna 80 aastat tagasi, 9. septembril 1941, maandus Saksa vägede dessant Vormsil. Tegelikult oli tegu eestlastest Erna pataljoni meestega, kellega koos olid küll Saksa tankitõrjemehed, sest sakslased kartsid seal raskema soomustehnika vastupanu. Tegelikult oli punased endid juba Vormsilt Hiiumaale põgenema seadnud ning tugevat vastast nendest seal polnud, järgmisel päeval, 10. septembril 1941 oli saar bolševikevaba. Viimased lahingud toimusid Saxby tuletorni juures, kus alistus mõnikümmend meest. Punaseid langes Vormsi hõivamisel kahe päeva jooksul umbes viiekümne ümber, sakslasi 19, Erna meestest ei langenud õnneks mitte keegi. Pildil – Vormsi Püha Olavi kirik.

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *