Tiitelleht

Narvat pole – 6. ja 7. märts 1944.

Views: 419

Pilt Radisson hotellist Tallinnas aadressil Rävala 3 on Eesti ajaloo mälestus 1944. a kaitselahingutest Jaanilinna, Narva ja Sinimägede all. Sellele järgnenud  Narva maamunalt pühkimine Stalini isikliku alluvuses olnud strateegilise pommitajate poolt kättemaksust, et Punaarmee 2. Ründearmee ei suutnud täita Stalini isiklikku käsku võtta Narva.

1944. aasta jaanuari ja veebruari raskete Narva ja Jaanilinna lahingute kaalukeeleks sai veebruari alguses saabunud Eesti lahinguüksused, kes värske verena suutsid 23. veebruariks 1944 stabiliseerida rinde Riigiküla juures. See saavutus täielikult likvideeris mistahes perspektiivid vallutada Narva 17. veebruariks 1944 nagu Stalin oli käskinud. Tulenevalt 2. Ründearmee järjekordsest täielikust läbikukkumisest käskis Stalin kättemaksuks korraldada ainult temale allunud strateegiliste raskepommitajate abil täieliku Narva ja Jaanilinna pommitamise, mille tulemusena Narva ja Jaanilinn, kui Eesti linnad, pühiti maamunalt 6. märtsil 1944 ning kindlustamaks pommitamise tulemust, korraldati 7. märtsil 1944 päev varem sooritatud linnade maaga tasandamise pommitamise seeria, et mistahes asi mis seal ka võis säilida, oleks garanteeritult maamunalt pühitud.

Kaks päeva hiljem, 9. märtsil 1944, sooritavad need samad, ainult Stalinile allunud pommitajad Tallinna pommitamise, kus suudeti tänu juhuslikult Soome lahes olnud lennukiradari laevale varakult märgata pommitajate saabumist ning Saksa õhutõrjekahurid suutsid mõjutada pommitajate trajektoori Vaatamata sellele hävis 25% Tallinna elamispindadest. Kõige suurema löögi sai enda peale Estonia teatri ja Liivalaia tänava vahele jäänud ala, kus hävis hoonestus täielikult. Selle tulemusena said tekkida teise Nõukogude okupatsiooni ajal sellised hooned nagu EKP Keskkomitee peahoone, ehk praegune Välisministeerium, Lauteri tänava elumajad, Lembitu tänav, Rävala pst. kogu oma ulatuses jpt. Niipalju kui mina ennast mäletan, oli Kaubamaja taga alati mingi üüratult suur ja sügav auk. Auk, mida loeti linna häbiplekiks. See auk oli alati planguga kaetud ning mitte kunagi selle augu asemele midagi ei kerkinud ega mingit ehitust sinna suudetud. See oli omane Nõukogude okupatsioonivõimude võimekusele, kus mitte ükski ehitus ei edenenud, neid ehitatud 10-20 aastat, enamus neist jäeti sööti ning mitte ükski ehitus ei vastanud mitte ühelegi ehituskvaliteedile, mistõttu need ka 90ndatel hüljati.

Rävala tänava 3 oli esimene suurem ehitus Tallinna linnas, mis üritas varajastel 90ndatel ehitada kohtadesse, kus Tallinnal puudus ehitustegevus alates Tallinna pommitamisest 1944 aastal. Tema kõrval, Rävala tänava 5, oli Hoiupanga, esimesena kodumaise kapitaliga pangana, ehitada endale uus moderne pangahoone, mis täidaks kiiresti kasvava Eesti pangandussektori finantsasutuse nõudmisi.

Rävala 3 Radisson hotelli ehitus jääb Eesti suurimaks esmaseks väliskapitalil teostatud hotelli ehitus peale teist maailmasõda ning see hoone peab meenutama meile, et 6. ja 7. märtsil 1944 pühiti maamunalt ära Jaanilinn ja Nava Stalini ja Punaarmee koostööl. Punaarmee ei suutnud võtta Jaanilinna ega Narvat isegi peale sedavõrd massiivset pommitamist ning isegi taandudes Narva jõe vasakule kaldale, jättes Jaanilinna kaitsepositsioonid maha, võttis Punaarmeel selle teadmisest aru saada kaks ööpäeva.

Hinnanguliselt 1 jaanuarist 1944 – 22. september 1944 kaotas Punaarmee kuni 1 miljon inimest. On faktiliselt teada, et 2. Ründearmee lakkas eksisteerimise uuesti. Esimest korda lakkas 2. Ründearmee eksisteerimise Volhovi katlas kui kindral Andrei Vlassov keeldus Kõrgeima väejuhatuse käsule allumast jätta ümberpiiratud armeeüksise maha ning astuda tema järgi saadetud lennukile, mis oli Stalini isiklik käsk.

Tallinna uusehitistel on väga palju rääkida Eesti ajaloost ja teisest maailmasõjast. Radissson hotelli hoone peab meenutama meile seda, et tema on mälestusmärk kaotatud Jaanilinnale ja Narvale, mis lisaks kõigele on ainsad Eestimaa linnad, mis on täielikult eestlastest etniliselt puhastatud.

 

Foto on tehtud artikli autori poolt aastal 2013 aasta novembris.

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *