1816-1916 : Narwa : Laulud Eestimaa talurahwa 100-aastase wabastamis mälestuse päewal : 23. mail 1916. aastal.

Views: 412

4. juuni on Eesti lipu päev. Tänase lipupäeva tähistamiseks toome ära Facebook gruppi „Vana Narva pildid ja ajalugu“ postitatusse 1916. aasta pildist, mil Narvas Aleksandri kiriku lähistel asunud puidust suurelamu hoone elanikud tähistasid seda kahe erineva liputüübiga. Märkimisväärseks teeb selle pildi asjaolu, kus Eesti sini-must-valge trikoloor ei ole selleks hetkeks ametlik lipp, majaelanikud seostavad oma identiteedi sini-must-valgega ning seda riputatakse välja koos Tsaari Venemaa trikolooridega [1].

 

Valdo Praust postitus.

4 . juunil 1816, kinnitas Venemaa keiser Aleksander I Eestimaa talurahvaseaduse, millega Eestimaa kubermangus kaotati pärisorjus, st. talurahvas kuulutati vabaks. 1817. aastal järgnes sarnane seadus Kuramaa ja 1819. aastal Liivimaal, millega oli Balti provintsides (praeguse Eesti ja Läti aladel, välja arvatud Poola Latgale ala) talurahvas pärisorjusest vabastatud. [2]

 

Tsaari Venemaa erinevad trikoloorid.

11. juunil 1858 aastal kinnitas tsaar Aleksander II Venemaa ametlikuks riigilipuks must-kollane-valge trikoloori, millel oli riigi esindamise ainuõigus. Antud lipp jäi kasutusse kuni 1896 aastani.

 

 

28. aprillil 1883 aastal kinnitas tsaar Aleksander III Venemaa riigilipuks valge-sinine-punane trikoloori. [3]

 

 

Tsaar Nikolai II kasutas oma troonimise tseremoonia ajal eksklusiivselt must-kollane-valge trikoloori, mis sellest hetkest alates sööbis venelaste mällu kui Nikolai II lipuna.

Antud vahe tegemine kahe Tsaari Venemaa trikoloori vahel on oluline, sest nende kasutamise puhul on võimalik üheselt määrata isikute mentaalset suundumust ja kellele ta ennast loeb alluvat. See kehtib ka tänapäeva Venemaa isikute kohta.

 

23. mai 1916 pärisorjuse kaotamise 100. aastapäeva tähistamine Narvas.

23. mai 1916 tähistamine Narvas oli selgelt oluline sündmus, sest kohale oli kutsutud fotograaf ning majaelanikud nii teadsid pildi tegemisest kui ka isikud tulid tänavale aia äärde seisma imetlema fotograafi tegevust. Foto alumises vasakus nurgas on näha naisterahvast, kellel on rahvusriided seljas. Kõik maja elanikud olid kogunenud akendele nii korterites kui ka trepikoja aknal. Pööningu avadest on väljas kaks suurt valge-sinine-punane trikoloori, maja teisele korrusele on välja riputatud viis täiendavat väikest lippu ning maja küljele üks suur trikoloor. Samuti on näha, et keegi on üles riputanud pärja koos Tsaari Venemaa trikoloori lintidega.

 

Narva on Eesti linn. Ta on seda alati olnud.

Maja trepikoja akna taha on kogunenud majaelanikest seltskond, kes on välja riputanud Eesti sini-must-valge trikoloori koos sinna juurde kuuluvate lintidega. See on eriti märkimisväärne fakt, sest Eesti sini-must-valge trikoloor oli õnnistatud 4. juunil 1884 Otepääl [4], mis pühitseti sisse just nimelt 4. juuni oluliselt kuupäeval, mis määras ära meie soovi olla oma rahvus oma lipuga ja oma vabadusega teadmata veel tollal kas ja kuidas seda on võimalik saavutada.

Majarahva enda seostamne Eesti rahvusvärvidega on ajaloolises mõtte eriti oluline. Sel ajal käib juba I maailmasõda. 18 kuu pärast toimub operatsioon „Albion“, mille käigus Saksa armee teostab maailma kõige edukamaks loetava meredessandi Saaremaale ning algab Saaremaa, Muhumaa ja Hiiumaa okupeerimine, mida hiljem hakatakse nimetama Saksa okupatsiooniks. Kaks nädalat hiljem peale operatsiooni „Albion“ algust teostab Saksa Keisri Wilhelm II poolt värvatud ja rahastatud agent Vladimir Iljitš Uljanov, samuti tuntud kui Lenin, teise riigipöörde katse, mida hakatakse maailmas kutsuma Suureks Sotsialistlikuks Oktoobri Revolutsiooniks, mis omakorda sai ajendiks 24. veebruaril 1918 . aastal välja kuulutada Eesti Wabariigi iseseisvus.

Inimesed, kes riputasid 23. mail 1916 aastal Narvas välja Eesti Vabariigi sini-must-valge lipu ei teadnud veel, et 20 kuu pärast muutub see lipp riigiliuks, me muutume iseseisvaks riigiks ning Narva koos Jaanilinnaga muutuvad Eesti Wabariigi täisväärtuslikeks osaks ja mängivad ülimalt suurt strateegilist rolli 1944. aasta lahingutes.

See tõdemus ongi see väärtuslik ajalooline kontekst, mida antud foto endaga kaasa toob eestlastele oma ajaloo mäletamiseks nii kuidas see tegelikult oli.

Allikad:

  1. https://www.facebook.com/groups/742908619798004/permalink/973537226735141/
  2. https://www.facebook.com/groups/2223153108008095/permalink/3033780433612021/
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Russian_flags
  4. https://twitter.com/iLepikVonWiren/status/1400698492595617793
  5. https://et.wikipedia.org/wiki/Operatsioon_Albion
Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *