Venemaa 8-aastane sõda – 24. veebruar 2022

Views: 452

 

Venemaa 8-aastase sõja 24. veebruar 2022.

24. veebruar 2022 kell 5:00 lasi Venemaa eetrisse Vladimir Putini eelsalvestatud vihakõne, kus ta ametlikult kuulutas välja sõja Ukraina vastu eesmärgiga de-natsifitseerida see riik. Putini ametlik retoorika on see, kus Ukrainal puudub õigus eksisteerida ning Ukrainal puudus õigus de-kommunismiseerida. Nii äraspidine kui see väide ka pole on selle sõja alus ning kell 5:00 näidati 21. veebruaril 2022 salvestatud pöördumist, mis tähendab seda, et sõda Ukraina suhtes oli otsustatud ja kõik diplomaatia ja rahvusvahelise õiguse reeglite kohane sõja vormistamine oli ei midagi muut kui juriidiline puhtakspesu.

Ukraina eriteenistus ehk SBU on korraldamas anti-terrorismi vastast tegevust teatud Ukraina piirkondades viimast 1,5 nädalat, et välistada saadetud sabotööride ja eriteenistuse poolt värvatud elementide poolt olukorra destabiliseerimist või sõjategevuse takistamist nagu oli 2014 aastal.  Poltava oblastis, Krementšuk linnas suutsid anti-terrorismi vastase võitluse isikud tuvastada sõiduauti, millel olid peale raadiopeilingaator, mis oli mõeldud tiibrakettide juhtimiseks. Tegemist pidi olema Vene armee erivägede operaatoriga( ССО ВС РФ). Ainult nemad on vastava väljeõppega ja füüsilise ettevalmistusega töötada sügavas vaenlase tagalas. Juba see oli märguand, et nüüd algab operatsioon.

See, et operatsioon algab kell 5:00, lekkis info okupeeritud alade veendunud etniliste venelaste avalikust aruteludest.

 

Kella 3:00 paiku hakkasid saabuma teated sõjategevuse häälte kostumisest Mariupolis ehk plahvatuste ja raskerelvade kasutamise helid.

Kella 3:20 ajal Mariupoli politsei tegi avalduse, et linnas sõjategevust ei toimu ja kostuvad helid on väljaspool linna piire kaugel.

Kell 4:20 hakkas Vene armee strateegiliste pommitajate raadiovõrgus toimuma aktiivne tegevus, mis võimalikuks märgiks tiibrakettidega pommitamise alustamisest.

 

Kell 4:58 tuli esimene teade Slavyansk linnast eemal kuid märgatava lõhkevõimega plahvatuste toimumistest, mis ei saanud muud olla kui rünnaku algus. Lahtiseks jäi kas see oli lennukitega pommitamine või tiibrakettidega.

Kell 5:01 tuli teade Kramatorski linnast kostvatest plahvatustest. Kramatorks ja Slavjansk olif 2014 aasta sündmuste epitsentris, sest Slavjansk linnast eemal oli Nõukogude armee suurim külmasõja aegne relvade ladu ning Kramatorsk on Slvjanskist 12 km kaugusel olev sama suur linn, kus asub Ukraina armee lennuväli ning spetsiaalotstarbe armeeüksuste peastaap. 2014 aastal toimus selle lennuvälja hõivamise nimel väga palju FSB ja GRU agentide initsialiseerimisel intsidente selle hõivamiseks kui ka katse sõjalise operatsiooniga see hõivata avamaks tee õhudessantvägede saabumisele.  2014 aastal nii Slavjanks kui ka Kramatorsk vabastati väga raskete lahingute tulemusel.

Kell 5:02 tuli teade  Donetski rajoonis olnud Ukraina armee õhutõrje radar sai pihta Vene armee tiibraketi tabamise ja hävines täielikult.

Kell 7:26 tuleb kinnitus, et mõned Ukraina armee õhutõrje radarid on hävitatid esimese tiibraketi rünnakute raames.

Kell 5:08 Marko Mihkelson säutsub vajadusest käivitada NATO artikkel 4.

Kell 5:10 levis uudis Ukraina linnade pommitamisest tiibrakettidega üle maailma laiali.

Samuti kell 5:10 on näha Harkivi linna veebikaamerast suure plahvatuse toimumist, mis on võimaliku Isaknder tiibraketi tabamus.

Kell 5:23 laseb Ukraina õhutõrje vägi alla Vene armee tiibraketi otse Mariupoli linna kohal. See on üks ilusamaid õhutõrje vahendite tegutsemise vaatepiltidest.

Kell 5:55 oli olemas Dnipro linna kohal toimuva plahvatuse veebikaamera pilt. Kõikides linnades pommitati sõjarajatisi või lennujaamu või lennuradasid eesmärgiga hävitada Ukraina võimekus saada kiiresti abi üle õhusilla. Jäeti alles ainult need lennuväljad, mille peale lootis Vene armee ise saada kasu kui neid hõivata oma erivägede operaatoritega ja tagada turvalisus õhudessandi maabumiseks koos juurde tulevate dessantvägede soomukite ehk korratakse Krimmi annektsiooni  strateegiat.

Kell 6:03 tuli teade, et Vene armee on tiibrakettidega rünnanud Ukraina armee õhutõrjevägede strateegilist baasi Vasilkovis, Kõievi oblastis, kus hävines mitu reaktiivlennukit.

Kell 6:00 tuli valeteade Odesa ründamisest Vene armee dessandi poolt. Antud juhul see võib olla nii dessant merelt kui ka dessant õhust. Kuna Odesa on mereäärne linn, siis kõik ootasid seda merelt. Miks Ukraina siseministeeriumi endine siseministri nõunik selle uudise välja lasi oma Telegram kanalilt ning miks lääne uudistesaated selle üles korjasid, jääb arusaamatuks, kuid tegu on isikuga kelle lauseid ja välja öelduid seisukohti ei tohi usaldada, sest ta ei tunne mingit vastutust oma väljaöeldud sõnade eest.

Hiljem Odesa rahvuskorpuse isikud lähevad mere äärde kontrollima väite tõesust ning nad ei suuda leida laevu. Merel polnud ühtegi laeva.

Kell 5:51 ajal antakse teada et Kramatorsk taevast tulistati alla tiibrakett.

Kel 6:26 tuleb Sumõ kohalikelt video seal toimunud massiivsest plahvatusest, mis võis olla Iskander.

Kell 6:32 Ukraina õhuväe lennukid on õhus vaenlast tõrjumas.

Kell 7:37 tuleb teade, esimene Vene õhuõudude Su lennu on alla lastud Ukraina õhujõudude piloodi poolt. Päeva lõpuks laseb Ukraina õhujõudude Su-27 alla kaks Vene õhujõudude Su-30SM.

Ukraina õhutõrje patareist täistabamuse saanud Vene õhujõudude Suhhoi lennuki põlevate rusude langemine.

Kella 7:00 paiku laseb Ukraina õhutõrje alla Vene armee reaktiivlennukilt tulistatava õhuruumi radarite hävitamiseks mõeldud raketi Kindzal Kh-31P. Tegu pidi olema relvaga, mida Putin nimetaks etteennustamatut trajektooriga rakett, mis on suuteline mööda minema mistahes maailma õhutõrje süsteemi.

Ukraina õhutõrje S-300 rakett lendamas oma sihtmärgi poole.

Kell 7:45 avaldatakse Ukraina alalise esindaja ÜRO juures sõnavõtt ÜRO Julgeoleku Nõukogu istungist, mille eesistujaks on rotatsiooni korras Venemaa. Midagi nii filigraanset ja maasse tampivat pole tänapäeval võimalik välja mõelda.

Kell 8:03 Valgevene armee raske soomustehnika läbimas Ukraina Valgevene piiripunkti sisenemas Ukraina territooriumile kui Venemaa-Valgevene liitriigi liitarmeena.

Kella 8:06 tuleb teade, et Ukraina õhuväed on alla tulistanud juba 5 Vene armee lennukit ja ühe helikopteri.

Kella 8:53 ilmub video esimestest Ukraina tsiviilisikute surmadest Uman linnas. Naisterahvas rattal sõites hommikul tööle jäi Vene armee Tornaado reaktiivmürskude rahe alla.

Kella 8:56 Ukraina väejuhatus raporteerib oma kaotustest peale hommikust raketirünnakut.

Kella 8:46 saabub kinnitus Vene armee üksused Krimmist läbimas Krimmi ja Ukraina vahelise kontaktjoone kontrollpunkti.

Kell 9:03 Harkivi esimesed kaadrid maanteel hävitatud Vene armee rasketehnikast.

Kella 9:32 raporteerib Ukraina meedia Ukraina õhutõrje õnnestunud Vene õhujõudude lahinglennukite ründe tõrjumisest Odesa linnale tänu S-300 raketisüsteemile.

Kell 9:30 ilmuvad videokaadrid Vene armee Tornaado reaktiivmürskude tabamisest elumajade piirkonda tulenevalt, et nad on 300 meetri kaugusel Chuguevi lennuväljast Hrkivi oblastis.

Kella 9:47 Ukraina Vinnitsa oblastis Ukraina armee laskekooma lao tabamus Vene armee tiibraketi poolt.

Kella 10:20 tuleb kinnitus Ukraina õhujõudude poolt alla tulistatud kuuenda Vene õhujõudude lennukist Kramatorski kohal.

Kella 10:47 avaldas Ukraina peastaap kinnituse, et nad on hävitanud 4 Vene armee lahingutanki, likvideerinud 50 Vene armee või kvaasiarmee liiget, lasknud alla Vene õhujõudude kuuenda lennuki alla, lisaks alla lasknud kaks helikopterit. Päeva jooksul selgub, et Vene armee eriüksused, kes startisid Valgevene territooriumil kolmekümne helikopteriga kaotasid Antonov lennukite tootja lao lennuvälja hõivamisel kolm helikopterit. Päeva jooksul kogu lennuväljale toodud eriüksus, kelle kui viimseni likvideeriti. See lahing vajab detailsemat käsitlust.

Lisaks Ukraina õhutõrjel õnnestub S-300 süsteemiga alla tulistada Vene õhujõudude Su-27 lennuki, mida loetakse uskumatuks saavutuseks.

Päeva jooksul ilmub välja foto Kõivi äärelinnast, kus Vene õhuvägede Ka-52 Alligaator helikopteri piloot katapulteerudes laskub järve. Hiljem selgub, see on Antonov kauba hangaari lennuvälja lahingu üks kolmest alla tulistatud Ka-52 Alligaator ründekopteritest.

Kella 13:25 kaadrite ilmumine Harkivi ringteel Vene armee eriüksuslaste hävinud tehnikast ja nende operatsiooni likvideerimisest.

Kella 15:11 tuleb kinnitus Schastya asulale Vene armee kvaasiarmee DNR ründe täielikust nurjumisest ja likvideerimisest. Pildil ellujäänud.

Kella 15:36 kolme NLAW tankitõrje relvaga kolme tanki hävitamise kinnitus Ukraina peastaabi poolt.

Kella 15:00 ajaks on Ukraina armee kasutanud oma keskmaa ballistilist täppisraketti Tochka-U. Tegu on erakordse relvaga hävitamaks suurel alal paikneva strateegilistel tähtsa sihtmärgi.

Kell 16:13 Ukraina armee peastaap kinnitab 15 Javelin tankitõrje raketiga hävitamas 15 Vene armee tanki Sumy linna läheduses, mis asub Vene armee Kõivi ründe suunal ning on strateegilistelt tähtis linna hõivamiseks ja tagala kontrolliks.

Kella 16:29 ajaks tuleb teade 15 Javelin tankitõrjeraketi kasutamisega hävitati 15 Vene armee T-72 tanki Gluhovas, Kõivi oblastis, mis on Kõivist läände ehk mõeldud Vene armee Valgevenes paiknevate ründearme ülesandeks jätmine, piiramaks Kõiv sisse, mis aitaks hõivata linna ja siis kogu riiki. See intsident on usaldusväärsetest allikatest, kuid seda on tarvis täiendavalt ülek ontrollida.

Kella 16:06 ajal teeb säutsub Ameerika meedia CNN otseülekande lõiku, kuidas just maabunud Valgevenest tulnud Vene armee eriüksuslased Kõivi äärelinnas Antonovi lennujaama perimeetri kaitse alla võtavad tagamaks Vene VDV õhudessandi lennuki maandumist. Nelja tunni pärast ei ole neist Vene armee eriüksuslasi enam elus. Kõik likvideeritakse.

Kella 16:59 ajal avaldatakse videolõik Vene armee tapetud sõurist Ahtõrkas, mille peale filminud mees ütleb kuldsed sõnad: „Siin on Vene armee sõdur ainsas poosis mida ta võtma peab olles Ukraina pinnal“.

Kell 16:57 ajaks tuleb kinnitus, et Vene armee väed on jõudnud Krimmist Hersoni oblasti lõunatipus olevasse Genicheske linna ning hõivanud selle, mida kinnitab ka linnapea.

Kella 17:40 kinnitatakse kolme Vene armee ründehelikopteri hävitamisest Kõivi äärelinnas Antonov lennuväe dessanteerumise käigus.

Kella 18:06 tuleb teade tervest Vene armee taktitalise grupi hävitamisest Hersoni piikonnas, mis tulid Krimmist.

Päeva möödumisel selgus, et see on teostatud, kiud veel Ukraina armee poolt ametikult välja öeldud, esimene Bayraktar TB 2 mehitamata lahingudrooni kasutamine Venemaa 8-aastase sõja 22. veebruari 2022 lahingupäeva. Seda kinnitavad isikud, kes on pikemat aega analüüsinud Türgi armee poolt Bayraktar TB 2 drooni kasutamist Süürias. Põhiliseks tunnuseks on tabatud soomukite ülevalt tulnud tabamuste purustused.

Kella 18:10 oli alla andnud kogu oma brigaadiga Vene armee 74. mehhaniseeritud laskurbrigaadi juht, kuna nemad keeldusid sõdimast. Samas, on selgelt näha, et see soovimatus sõdida ukrainlaste vastu ei tulnud temale vastutule avamiseta.

Kella 18:58 ajaks tuleb teateid Sumõ linnas Vene vägede üksuste likvideerimisest. Hiljem selgub, et kas linnas oli veel või tulid linna uued Vene armee väed, kelledega toimus tulevahetus kuni järgmise päeva esimeste tundideni, mil nad taganesid. Hiljem leitakse Sumõ linnast Vene armee eriüksuslane, keda kohalikud peavad kinni.

Kella 19:41 ajaks annab Ukraina peastaap kinnituse, et Vene armee diversioonirühmad võivad tungida ja hõivata Tšernobõli aatomelektrijaama enda kätte või korraldada mingi diversiooni tekitades korvamatu looduskatastroofi ja muutes Ukrainas ukrainlaste elu võimatuks.

Samale järelmiteni jõudsime ka meie oma Vene armee lahinguüksuste paiknemiste analüüsis Valgevenes, kus ülemäära suur kontsentratsioon rasketehnikal Tšernobõli raskelt radioaktiivse keelutsoonis endas.

Hiljem kinnitatakse ametlikult, et Tšernobõli tuumaelektrijaam on hõivatud Vene armee eriüksuslaste poolt.

Kella 18:46 selgub Vene armee eriüksuslased olid märkinud kogu teekonna ulatuses , mis näitab milline tee viib millise sõjalise sihtmärgini, on joonistatud maanteedele teatud tingmärkidena ning need tuleb likvideerida. See on nähtavasti teada saadud tänu kinni peetud Vene armee sõjaväelaste ülekuulamisele.

Kella 21:00 on ilmnenud esimesed tõendid Harkivi ümbruskonnas Vene armee poolt etniliste puhastuste toimepanemise alustamisega, kus Bobrovka asula isikud on teatamas Vene armee poolt tule avamisest tsiviilisikute pihta ilma mingi aluseta või hoiatuseta.

Ukraina armee sõdurid tegemas videopöördumise, kus nad teevad selgeks, et nad kaitsevad oma kodumaad kuni lõpuni ja armu nad andma ei hakka.

Venemaa 8-aastase sõja 24. veebruari 2022 päeva jooksul tappis Vene armee 57 tsiviilisikut, vigastas 169.

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *