Venemaa 8-aastane sõda – 27. veebruar 2022

Views: 620

Juhul kui säutsud ei lae – oota. Juhul kui ootasid ja säutsud ei lae – proovi lehte uuesti laadida. Säutsude mitte kättesaamine on Twitteri poolne tehniline veidrus, millele me otsime lahendust.

26. veebruaril sai teatavaks, et Vene armee Krimmi ründearmee on suutnud Krimmi maasillast välja suruda ning liikuda loode suunas, kus nad hõivasid olulise asula keeruka maastikuga Hersoni oblastis Nova Kahovka. Vene armee kolonn oli üle terve linna võttes enda alla algul tänavad, pärast parkides ennast Nova Kahovka lennuväljale. Ukraina armee hoiab seda piirkonda kontrolli all mehitamata lahingulennuki Bayraktar TB 2 abil. Ukraina armee on kaotanud lahingus Bayraktar TB 2, mille peale Türgi andis teada, et ta nii asendab need, kui ka saadab juurde kõik vajaliku, et selle sõja raames hoida asjad kontrolli all. Palju mehitamata lennukeid Türgi saadab ei täpsustatud, samuti ei täpsustatud kui palju tuleb juurde juhtimiskeskusi.

Ukraina saatkond Türgis avaldas 27. veebruari 2022 esimestel tundidel Ukraina kaitseministeerium poolt avalikustatud drooni lahinguvideo, kus on näha kuidas 26. veebruaril droon on hävitamas Nova Kahovka lennuväljale pargitud Vene armee kolonni tehnikat. Tegu on erakordse sündmusega, sest reeglina sellised salvestised avalikkusele tihti ei esitata.

27. veebruari hommikuks avaldati rohkem eelmise päeva Bayraktar lahingurooni saavutustest, kus on näha Vene armee iseliikuva õhutõrje patarei BUK hävitamine brigaadi koosseisus, kus õhutõrje patareid on toetamas laadur, kütusemasin ja tehniline personal. Hävitades BUK patarei hävimisega muutus kogu brigaad teovõimetuks.

Bayraktar lahingudroon suudab hoida sihtmärgist eemal 15 km ning tema raketi ulatus on 20km, mis teeb temast raskesti märgatav sihtmärk kõrgel taevas. Ründedrooni videopildi jälgimiseks on juhtimiskeskuses nii suur üldine ekraan kui na nähtavasti iga välja lastud raketi kohta oma telemeetria jälgimise ekraan. Tulenevalt Bayraktar TB 2 lahingudrooni suurusest on tema võimekus optiliselt ja infrapuna spektris stabiilselt hoida sihikul sihtmärki 20 km kauguse on märkimisväärne tehnoloogiline saavutus. Välja lastud raketi lennuaeg sihtmärgini on 50-60 sekundit. Bayraktaride koguarvu tõstmisega tõuseb ka Ukraina armee võimekus samaaegselt ja väiksemate maandumise ja ümberlaadimise vaevaga hävitada täppislöökidega vaenlast ja tema tehnikat.

 

 

Ukraina kahurvägi on suuteline öö pimeduses tabama vaenlast ning olema efektiivne oma kahuritule juhtimisega kui ka kahuritule kahjude kokku loendamisel. See on märkimisväärne saavutus.

 

Irpen on Kõivi äärelinn, mis asub vahetus läheduses Buča asulaga, ning see on Antonovi lennuvälja kõrval Gostomel piikonnas. Vene armee on alates sõja esimesest päevast seda lennujaama hõivata kasutamaks VDV õhusilla loomiseks, millega loodeti hõivata Kõiv, tappa president ja tema perekond, ning halvata riigi juhtimine eesmärgiga saavutada võit demoraliseerumise läbi. Kuna kõik katsed on luhtunud, siis on Valgevenest tulevad üksused, kes üritavad Kõivi linna haarata tagalast, tulemas uuesti Antonovi lennuväljale Gostomelis. 27. veebruari hommikul tehti katse selliseks läbimurdeks soomusrügemendi lahing-luure operatsiooni käigus. Siin  on näha tulemust, kus Ukraina armee ja Parema Sektori lahinguüksused suutsid raske lahingu käigus elimineerida kogu Buča kaudu Irepnisse sisenenud soomusrügemendi likvideerida koos isikkooseisuga. Vene armee sõduritest mitte keegi ei jäänud ellu.

 

Aga algas kõik ju nii ilusti Vene armeele, kui nad Bučast lahinguga läbi sõitsid.

Ukraina kahurivägi 27. veebruari varahommikul hävitas kogu Vene sõjaväe kolonni, mis läbis Buča asula erarajooni nii, et kaotused kohalike elanike seas olid minimaalsed. Kuidas see neil see õnnestus, jääb lahendamata saladuseks, kuid võttes arvesse milline on kaameramehe normatiivne sõnavara, on tegu sedavõrd filigraanse tööga, et külamees on nõus tegema kogu Ukraina armeele välja. Ei saa salata, see vaatepilt, see purustuste kogus, on sedavõrd masendav, et see ajal naeru näole.

27. veebruari hommikutundidel saabusid Harkivisse Vene armee eriüksuslased, keda võtsid vastu Harkivi territoriaalkaitse mehed. Üks eripära, mis territoriaalkaitse isikutele on omane, on mistahes kaitsevarustuse puudumine. Neil pole kiivreid, neil pole kuuliveste, neil pole põlvekaitseid. Neil on ainut automaat, laskemoon ja oskus käsitleda erinevaid relvi. Tegu pole algajatega ning tegu on alates 29014 aastast õppinu ja oma oskusi arendanud isikutega, mistõttu on nende lahingkäitumine sedavõrd selge ja enesekindel. Peale tohutute kaotuste kandmise uudiseid ennast puhevile ajanud Ramsan Kadõrov, kes pompoosse paraadi ja kaamerate silmade all lahkus Groznõst Ukraina poole pöördus mingil põhjusel lennukilt tagasi ja saatis ainult ühe brigaadi. Hiljem Ramzan Kadõrov kurdab sotsiaalvõrgu pöördumises, et ukrainlastel on hambuni relvastatud ja nad ei võta vene armeed ega ka erivägesid eriti lahkelt vastu, mistõttu pole mõtet Ukrainasse minna sõdima.

Harkivi  lahingujärgne järelkaja. Täpselt sellised masinad võtsid osa ja tagasi Krimmi annekteerimine 2014 aastal.

 

 

 

 

27. veebruaril Ukraina armee lasi alla kaks Ka-52 Alligaator ründekopterit. Ka-52A loetakse lendavaks tankiks. See, et teda on võimalik taevast alla tuua, on reaalsus, kui omavahel peavad kokku minema kahe riigi armeed, kes on suutelised olema teineteisele võrdsed vastased. 27. veebruari hommikuse seisuga on Vene õhuvägi kaotanud 26 helikopterit ja 27 lennukit. Tegu on alles sõja neljanda päevaga.

 

27. veebruari varjastel hommikutundidel suutsid Ukraina territoriaalüksused hävitada terve Vene armee kolonni põletades nad maha.

 

 

 

Pryluky, Čenrigiv oblastis, poolel teel Kõivisse, hävitati terve rasketehnika kolonn ära.

 

Strebnoe lähistel Čirnivgi oblastis hävitasid territoriaalkaitse üksused teise Vene armee rasketehnika kolonni koos saateautodega. Põhiline, mis on oluline, on laskemoona enda valdusesse saamine, sest see annab võimaluse kasutada seda nende endi vastu.

 

Sumy on linna, mis jääb Kurski ründearmee joonele ning seetõttu on selle vallutamine või selle kaudu läbimine ainus otsetee jõudmaks Kõivisse. Hommikul oli selgunud, et Vene armee kõige uuem lahingtank T-90A tuntud ka kui Valge Kotka nime all, hävis koos teiste kolonnis olnud soomukitega. Tulenevalt, et tema torn on kere küljes, on kõige tõenäolisem hävitamise viis Bayraktar ründedroon.

 

 

 

Tulenevalt, et Vene armeel pole kombeks kunagi oma langenud sõdurite surnukehi ära võtta, siis on tavapärased teated, kus kohalikud Sumõ elanikud annavad teada metsad ja kraaviäärsed täis tapetud Vene armee sõdurite laipadest. Tegu pole klišeega, sama suhtumine oli ka 1944 – 1945 aastatel ning selle kohta on ääretult palju tõendeid Eestist.

 

Vene armee ametlik taktika selles sõjas on läbi tsiviilisikute masstapmiste ja tsiviilasutuste ja -hoonete purustamise levitada õudu ja paanikat ukrainlaste seas on selge kuidas sellised vaatepildid nagu Sumõ 27. veebruari hommikul avanes. Antud sõda ei oma mingit muud eesmärki kui täielik Ukraina rahva etnose puhastamine mistahes viisil kuniks nad muutuvad taltsateks. Ukrainas on 45 miljonit elanikku. See tähendab 45 miljoni elanikku etnilist puhastamist ning käsil on alles sõja neljas päev.

 

 

27. veebruari pealelõunal filmisid kohalikud õhutõrjepatarei poolt lastud BUK maa-õhk tüüpi raketiga tabamuse otse tema kohal lennanud lennukile. Asjaolud on seni teadmata v.a. see, et tänase päeva sees kaotas Ukraina õhujõud kaks reaktiivlennukit ning hukkus Ukraina armee esimene naispiloot. Herson on Vene armee Krimmi ründearmee kontrolli all ning selle koosseisu kuulub märkimisväärne hulk õhutõrjevahendeid. On võimalik, et see intsident ongi hukkunud Ukraina naispiloodi surmahetk.

 

– Venemaa andis teada, et ta hakkab ründama kõiki transpordivahendeid, mis tarnivad Ukrainale moodsaid lääne relvi. Päeva moodides muutus see ründamine selgelt väljendatud ähvardusega rünnata tuumarelvadega. Samuti tõstis Putin üles strateegilise heidutuse väeosad, mis tähendab tuumarakette, tuumapommitajaid ja allveelaevu. Tuumarelvaga ähvardamine oli ka 2014 aastal, kui Putin tegi märtsi alguses Barak Obamale üheselt selgeks, et mistahes katse lääne poolt sõjaliselt sekkuda tähendab tuumarelva kasutamist. Kuigi see on mäng närvidel on Putin võimeline selleks, sest moto: „Milleks meile maailma, kui selles pole Vene Föderatsiooni“ ja „Kõik saavad surma, aga meie pääseme taevasse“ ei jäta mingit kahtlust, et ta selleks on võimeline. Kolmest isikust kellel on juurdepääs tuumakohvrile piisab kahe nõusolekust tuumarelvade startimiseks.

 

– Ukraina kohalik mees, kellele näidati kätte tankitõrje miini jäetud äsja asulat läbinud Vene armee poolt, võttis kätte ja viis tobi suus kaugemale, et see kellegi kurja ei teeks. Sõber telefoniga oli nõus sündmuste filmima. On üldiselt teada, et tankitõrjemiinid  nõuavad suurt raksust detonaatori käivitamiseks, kuid nendel miinidel olemas ka selle liigutamise vastased vahendid. Sellel miinil need puudusid.

 

– Võlusõna ukrainlaseks olemise testis on hääldada ukrainakeelne sõna maasikas (паляниця). Kuna mitte ükski etniline venelane, kes ei suuda muud keelt vallata kui vene keelt, saa sellega hakkama, siis alates 26 veebruarist on see muutunud meemiks  ja parooliks, kuidas kahtlasi isikuid eristada omadest ja mitte omadest.

 

– Sõda on kestnud üle 85 tunni ning kaotused on mõlemal poolel märkimisväärsed, samas kui ukrainlaste siht on kaitsta oma riiki surmani kui vastase eesmärk on selgusetu, sest nad ise ka ei tea. Küll aga üks on selge – kõik venelased, kes tulevad relvaga Ukraina pinnale, surevad. Annad alla – jääd ellu. Veel parem kui üldse jala üle piiri ei astu.

– Ukraina president ja valitsuskabinet on õppinud kuidas kasutada sotsiaalmeediat ka sõdade puhul moraalse tuju ülalhoidmiseks. See on oluline, sest lääne meedia on alati ja jälle, ka isegi selle sõja piires, surumas peale oma valge inimese moraalse üleoleku pitserit ning väitma asju, mida pole toimunud või alati tsiteerima isikuid, kes on läänest või inglisekeelsest riigist, kel puudub arusaam kõnelevast riigist, kuid sellegi poolest eriavad Ukraina ja ukrainlaste selget väljendatud arvamust. Zelensky ei ole põgenenud, Zelensky on jäänud, et võidelda. Zelensky on Vene armee ja Venemaa juhtkonna sihtmärk number üks keda tabamisel tapetakse koheselt.

– Eesti suursaadik Ukrainas tegi oma panuse meemide mängus, kuid kasutades taarat ära olukorda arvestades ainsas vajalikus funktsioonis.

 

27. veebruari kogu päeva jooksul tulnud uudised Vene armee Krimmi armeegrupp on sisenenud Berdjanski linna ja seda hõivamas oli õhtuks saanud ametliku kinnituse. Tegu on puhtalt 2014. aasta Krimmi annekteerimisega sarnane operatsioon, mis Berdjanskis, erinevalt teistest kohtadest, ei kohanud relvastatud vastupanu. Bedjansk on langenud Vene armee kätte. Kas see ainus intsident Molotovi kokteiliga veoki põlema süütamise katse leiab laiemat kasutust Berdjanski kohalike poolt, näitab aeg.

 

Valgene territooriumilt lasti täna kaks Iskander raketti päise päeva ajal. Õhtul lisandus sellele veel kaks Iskander raketti. Kõik raketid tabasid sihtmärki ning õhutõrje neid alla tulistada ei suutnud. Kas see toimus seetõttu, et radar ei suutnud jälgida või seepärast, et polnud lähenduses õhutõrje patareid, pole selge. Valgene on sooritama sõjakirjategu ning see on lubamatu tegevus isegi riigi jaoks, kelle diktaator on kaotanud kontrolli omariikluse üle. Iskanderi ballistiline rakett tabades Černigivi lennujaama hävitas ümbruskaudsed hooned.

 

– Saksamaa andis oma nõusoleku Eesti Kaitseväe haubitsate üleandmiseks Ukraina armeele. Antud otsus on viimane takistus nende üleandmiseks Ukraina armeele.

– Selle sõja üheks äraütlemata suurimaks positiivseks üllatuseks on terve elu komöödiat ja sketše kirjutanud isiku muutumine rahvuse liidriks tegemas kõnesid, mida isegi otsetõlget teevad isikud ei ole suutelised tõlkima ilma emotsioone välja näitamata. Zelensky kõne saksa keelde sünkroontõlkija ei suutnud enam vastu pidada ja puhkeb nutma.

 

– Ramzan Kadõrov on saatnud tavalisi tšetšeene Ukrainasse spioonideks, kus nad teevad seda tööd lihtsalt mingi rahalise hüve eest. On püütud juba märkimisväärne hulk tšetšeeni isikuid, kes on täitmas luureülesandeid Vene armee heaks. 27. veebruaril püüti kinni grupp tšetšeeni diversante, kes sõitsid ringi kiirabi autoga, kus kinnipidamisel tuli osa likvideerida. Kõivis on praegu igapäevane komandanditund ja see on toomas tulemusi.

 

– 27. veebruari varajastel tundidel hävitati Vene armee reaktiivkahurväe kolonn koos nende varustusega, peale mida Vene sõjaväe reamehed jooksid ära jättes seadmed vedeleme keset teed. Antud Grad raketiheitjad kasutatakse Harkivi linna elamurajoonide hävitamiseks. Isegi filmiv Ukraina armee isik ütleb, et vaatamata et Vene armee on tehniliselt paremini varustatud ja neil Ukraina armees ei pruugi kõikidel olla selliseid raketiheitjaid, on soov tappa kõik anastajad sellel maal nii suur, et see kompenseerib kõik puudujäägid.

 

– 27. veebruari õhtuks oli Vene armee eriüksus üritanud võtta Harkivi eeslinna, mille tulemusena Ukraina armee, Harkivi territoriaalkaitse ja teised lahingüksused tapsid 15 ja haavasid 4. See armeeüksus lakkas eksisteerimast.

 

Zaparožjas, nagu ka Kõivis, hakati inimestele jagama relvi teostamaks territoriaalkaitset. Linna on juba üritatud rünnata, kuid linnapiirkonnas on tuumaelektrijaam, mis on strateegiline objekt. Lisaks on Vene armee Krimmi armeegrupp leidnud sillapealse läbi Mõkhailivka kaudu liikumaks Mariupoli ja Zaparožžia peale.

 

 

 

27. veebruaril poolteist tundi enne südaööd saab Zaparožžia lennuväli Vene armee Kalibr tiibraketi tabamuse, mis lasti välja Mustalt Merelt asuvas Vene armee laevastikust.

 

Balakliya, Harkiv oblastis tulistas Ukraina õhukaitse patarei alla kaks Vene armee reaktiivlennukit. Lendurid lendavad alati eskadronidena ehk kahestes paarides. See, et ühes õhulahingus suudeti kaks lennukit tuua koheselt alla, on enneolematu saavutus. Identifikatsioon kelle lennukid alla tulistati said teha video salvestajate jutuajamise ja väikse poisi sõjahüüust.

 

Vene õhuvägi alustas 27. veebruari hommikut Mariupol linna eramute rajooni pommitamisega, mille eesmärgiks on läbi massilise tsiviilisikute hukkumise lämmatada ukrainlaste tahet võidelda ning külvata segadust emotsionaalsete läbielamist läbi. Päeva lõpu poole raporteeritakse Mariupoli ründamist nii õhulöökidena, 120mm miinipildujatega, reaktiivkahurväe tulena ning muidu lahingutena.

 

26. veebruari hilisõhtuks ellu jäänud Kadõrovi armee võitlejad. Need, kes võisid pääseda SBU eriüksuse „Alfa“ öisest tapatalgutest hävitati hiljem Ukraina armee reaktiivmürskude Grad kogutulega peale keskööd. Järgmiseks päevaks tuleb uus grupeering kohale, kuid eesmärgiks on, juurde tulevad ei kindlustaks Vene arme üldist tugevust.

Rootsi annab Ukrainale üle 5000 AT4 tankitõrje relva. See on suure saadetise üks osa. See on oluline saadetis ja kogus on piisav, et hävitada koos teiste relvadega enamus  kui mitte kogu Vene armee rasketehnika.

Hersoni oblasti Novoi Kahovka aselinnapea, 2014-2015 aasta Venemaa sõja veteran oli tulevahetuses linna sisenevate Vene armee vägede vastu võideldes saanud kuuli rinda. Olles veel teadvusel tegi ta video, eeldades olemaks see tema viimane. Isiku saatis on praeguseks lahtine, kuna osad väidavad et ta sattus haiglasse ja talle tehti operatsioon.

 

Ukraina ressursid on hakanud kasutama tapetud Vene armee sõdurite pilte saatmaks Venemaale teateid nende lähedaste, tuttavate või venelaste üldisest seisust, kuna Kremli ametliku poliitika järgi ei ole Vene armeel Ukrainas kaotusi.

 

26. veebruaril tundmatus kohas NLAW või Javelin tankitõrje relvaga hävitatud Vene armee iseliikuv haubits Gvozdika rebiti lahti koos meekonnaga, pildudes laiali kogu iseliikuva haubitsa sisemise koos meeskonnaga. Arvestades kui võimas oli plahvatus, mis tõi kaasa täieliku soomuki hävimise, siis inimkeha säilime täiesti äratuntavas kujul ja vormis nagu ta oli elava isiku puhul on siiski selgesti näha ning see peab olema enneolematu jõud muutmaks inimkeha tundmatuseni v.a. kui ta ei põle pikka aega plahvatusejärgses tulekahjus. Hukkunud Vene armee meeskonda inspekteerivate ukrainlaste rektsiooni järgi saab aru, kuivõrd hävitav on tänapäeva tankitõrjerelv. Samuti relva plahvatusejärgse kuuma vasejoa poolt puuritav auk metalli on teinud augu ka haubitsa komandöri koljusse.

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *