Vaotuna – Muinas-Eesti nime Vahtula Kreeta saare ugrilaste substraat.

Views: 565

Muinas-Eesti Vahtula nimelise isiku nimeanalüüs osutus võimalikuks Ukru Praksi poolt Eesti Ajalugu Facebook gruppi postitatud [1] Hansi Elbi erakogust pildi 1920ndatel aastatel Eesti Kaitseväe õppustel osalemas inglaste tank Mark IV. Eesti Kaitseväe liikmed veel 1920ndatel aastatel teadsid ja austasid Muinas-Eesti aegsete isikuid omistades ühele Marv IV tankidest Wahtula nime. Kuna tollal oli eesti keelest välja juurimata saksa keele mõjud, esineb nimi saksapäraselt W-häälikuga, mille eestikeelne vorm peab olema Vahtula.

Jefferson Suwike poolt postitatud lõigu Vahtula tausta kohta [2, lk 9] tekitas vajaduse analüüsida nime tähendust sügavamalt.

“Üks tema nurjatuid alamaid, Panda, kes ammugi oma peremehe peale oli vihane, meelitas Saaremaa vägeva vanema Vahtula suure sõjaväega Soontagana alla ja viis ühel pimedal ööl terve sõjaväe kitsast sooteed mööda Soontaganasse. Enne kui Soontagana vanem äraandmist oleks mõistnud aimatagi, oli ta malev löödud, linn võidetud ning vanem, kes keegi muu ei olnud kui halli peaga vanake hiiemäelt, kinni seotud ja vangi viidud.”

Kreeta saare ugrilaste substraat

Olulise märkusena mõiste Kreeta saare ugrilaste substraadis olemasolu puhul on asjaolu, et see esineb antud keele substraadis, seda on võimalik selle keele substraati panna ning sealt tuletada vajalik mõiste. See, et komi keeles on võimalik eesti keelde tõlkida mingi mõiste ei tähendab, et see sõna kindlasti esines Kreeta saare ugri kultuuris. Ei sumeri keele ega ka Kreeta saare ugri kultuuri puhul ole võimalik tõlkida nende vahendajakeelest tagasi sumeri keelde või Kreeta saare ugri kultuuri poolt räägitud keelde, sest meil puudub korrastatud alus korpustekstide seostamiseks vastava kirjaliku keele märkidega. Seda on võimalk teha, mistõttu on kunagi tulevikus uurida, kas

sumerid või Kreeta saare ugrilased kasutasid oma kirjalike märkmete tegemisel, kuid praegune baas sumerite kiilkirja seostamist häälikute ja valdkonna spetsialiste poolt koostatud korpustekstides esinevad fundamentaalseid vigu, mõistmatust ja tuletatud vigaste paradigmade kordamist. Kreeta saare ugrilaste puhul on siiani selgusetu kuidas seostada piltkirja mõistetega ning kuidas seostada mõistetest Lineaar-A kirja silpkirja kujundeid.

Substraadis esinemine tähendab seda, et ta on korpustekstis. Substraadis esinemine tähendab, et teda on võimalik viia antud substraadi kirjalike silpkirja või kiilkirja tähemärkide tähendusse ning eeldada, et võimalik vaste veel töötlemata allikatest tuleb välja. Kuna on leitud äärmiselt väike osa sumeri ja Kreeta saare ugrilaste kirjalike materjale, siis pole võimalik eeldada ühe või teise mõiste puudumist nende poolt räägitud keeles. Substraadis olemine annab alust selle tuvastamiseks ning paremate teadmistega otsida teadaolevaid mõisteid vastavatest kirjalikest allikatest.

Vahtula nime tüvivormi uudselooma.

Vahtula nimevorm Kreeta saare urgilaste substraadis vastab mõistele ва от уна (va ot una).

Komi keeles ва (va) omab väga sügavat ja laia etümoloogiat, olles rangelt seostatud veega, niiskuse, mahla, märgusega ning isegi mererannaga. Ва (va) üks tähendustest on elujõud / energia [loe: vägi]. От (ot) vastab tähendustele ulatus / laius / haare. Уна (una) aastate eest / üle aastate / aastate järel.

Ва от уна  (va ot una) mõiste vastab tähendusele:

– elujõud haare üle aastate;

– energia  ulatus  aastate järel;

– elujõu ulatus üle aastate;

– elujõu laius aastate järel;

– elujõu haare aastate eest.

Ва от уна  (va ot una) mõiste Kreeta ugri substraadis viitab isikule kui pikaajalisele vanemale, kellel oli nii tahet ehk elujõudu ja jaksu ehk haaret tegutseda väga pika aja jooksul. Kreeta saare ugrilaste mõistetest nagu ме нас (me nas) ja  ми нас (mi nas) viitavad valitud vanema ja valitud vanematekogu üldisele nimele ehk nende funktsiooni täitmise nimedele.

Ме нас (me nas) tähendab minumoodi ehk vanemaks valitud esindab kogukonda ning tema võimuses on määrata valitsemise perioodi vältel millistel alustel see toimub.

Ми нас (mi nas) tähendab meiemoodi ehk vanematekogusse valitud esindajad esindavad kogukonda ning nende võimuses on määrata valitsemise perioodi vältel millistel alustel see nende jaoks toimub.

Kreeta saare ugrilaste funktsionaalsetest nimevormidest ме нас (me nas) ja м и нас (mi nas) saab tuletada, et kumbki nimedest pole isiku või isikute sünnijärgne nimi ning sellest lähtuvalt ва от уна  (va ot una) esindab samuti valitud vanema funktsionaalset nime, mitte aga temale sünnijärgselt omistatud nime. Ugrilastel pole kombeks nimetada järeltulijaid funktsionaalsete nimedega.

Ме нас (me nas) tähendab minumoodi ehk vanemaks valitud esindab kogukonda ning tema võimuses on määrata valitsemise perioodi vältel millistel alustel see toimub.

Ми нас (mi nas) tähendab meiemoodi ehk vanematekogusse valitud esindajad esindavad kogukonda ning nende võimuses on määrata valitsemise perioodi vältel millistel alustel see nende jaoks toimub.

Kreeta saare ugrilaste funktsionaalsetest nimevormidest ме нас (me nas) ja м и нас (mi nas) saab tuletada, et kumbki nimedest pole isiku või isikute sünnijärgne nimi ning sellest lähtuvalt ва от уна  (va ot una) esindab samuti valitud vanema funktsionaalset nime, mitte aga temale sünnijärgselt omistatud nime. Ugrilastel pole kombeks nimetada järeltulijaid funktsionaalsete nimedega.

Probleem, mis tekib esile tüvivormi uudselooma järel, tuleneb meie ja tollase kauge meie kultuuriruumi tolle hetke maailmapildi erisusest tulenevalt meid lahutavast ajalisest vahest 3500 – 1200 aastat. Selle jooksul on mõistete semantiline tähendus muutunud või me oleme kohandanud endale tänapäevalikumaks. Samas, meil on tekkinud äärmiselt harukordne võimalus vaadata muinaseesti keele mõttemaailma läbi nimede, mõistete ja kirjalike allikate.

Ва от уна  (va ot una) tähendaks moodsas eesti keeles vägilast. Nime etümoloogia viitab selgelt inimesele (väga) jõulise eluenergiaga vaatamata võimalikule vanusele või pikale vanemaks olemise ajale. Kreeta saare ugri substraadi nimi võib viidata väejuhi tähendusele, kuid  pigem toob välja olemaks valitud vanem. Ugrilastel pole kunagi olnud kuningaid või ülikuid. Ugrilased on alati valinud vanemakogu poolt valitud vanema, mida kinnitavad sumerite ja Kreeta saare ugri kultuuri nimed.

Eesti Kaitsevägi mälestamas Vahtulat kui väejuhti.

Märkimisväärseks tuleb lugeda asjaolu, et kõigest 102 aastat tagasi oli eestlastele teada muinasaja eestlaste nimed, teod ja saavutused. Ei saa välistada, et ва от уна  (va ot una) ehk Vahtula oli sõjapealiku funktsionaalne nimi, mis sai ära märgitud 1920ndate Eesti Kaitseväe poolt inglaste õppusteks toodud tanki nimeandmisega.

Selle teadmise vastu räägib aga sama õppuste ajal olev teine inglaste Mark IV tank nimega Uku, mis on sumeri substraadist ning loetakse peajumalaks, välgu valdajaks, keda loeti kivi sees elavaks jumaluseks. Uku on sumerite jumalus у кӱ (u kü), keda on ekslikult tõlgitud inglise keelde kui Utu ning ta ei saa olla päikesejumalus, kuna kõikidel ugrilastel puudub mistahes päikese mõiste v.a. eestlastel, soomlastel, komilastel ja udmurtidel.

Nii Vahtula kui ka Uku on näited eestlaste ajaloolise järjepidevuse mälust teadmiste kadumistest olles näide sellest, et meil on toimunud enneolematu sügavusega ajaloomälu katkestus.

Kreeta saare Knossos ja Muhu saare Kuivastu fenomen.

Vahtula nimi tüvivormi uudselooma Kreeta ugri substraadis toob uuesti tähelepanu asjaolule, kus Kreeta saare Knossos ja Muhu saare Kuivastu mõlemad esindavad sama etümoloogilist tähendust, kust nimevorm on esindatud ilmaütlevas käändes väljendades asukoha mitte kuivust, mis on tuntud kui ugrilaste duaalsuse väljendus sidudes kaks omavahel mitte seostuvat mõistet loomaks konkreetse tähenduse. Nii Knossos kui Kuivastu nimekujud väljendavad vastavate maade sobivust põllumajanduseks ehk rohke jõevee olemasolule.

Enamus Muhu saare topo- ja hüdronüümidest on Kreeta saare ugri substraat. Kuigi me räägime ajastust, mil nii Muhu, Saaremaa kui ka Sõrve olid kolm eraldi veega lahutatud saart, ei ole võimalik täiendava taustainformatsioonita väita, kas Vahtula  võis olla vanem Muhu saarelt, Saaremaalt või Sõrvest. Praeguste teadaolevate andmete põhjal on kõik alused olemas arvata Kreeta saare ugrilased maabusid ja seadsid sisse Muhus.

Vahtula  ja Vambola

Asjaolud, mis viisid Vahtula nimekuju teisenemiseks Vambola-nimeliseks, on praeguseks teadmata. Võib eeldada, et Vambola on äsja, 1830ndatest alates, eesti keelde mugandatud Vahtula  nimekuju. Võib eeldada, et muinaseestlased hääldasid valitud vanema Vahtula nime järgi, mida on võimalik nüüd kontrollida Kreeta ugrilaste nimevormi ва от уна (va ot una) järgi. Antud teadmine annab ka võimaluse hinnata häälikumuudatuste kaudu millal võis nimi tekkida ning kuidas eesti keele teisenes ühest substraadist teise, võttes emakeele teise ugri keele substraadi koos tema ajaloolise pärandiga.

Kreeta ugrilaste kultuur ja selle mõju maailmale.

Siiani saladuslikuks peetud Kreeta ugrilaste kultuur, mis on laiemale maailmaüldsusele kui kadunud tsivilisatsioon, peetud salapäraseks ajastut loovaks kultuuriks, kelle pärandist on tekkinud tänapäeva meile nii tuttav moodne Euroopa kultuur. Kreeta saare ugrilaste kultuur lõi selle ajastu ja kultuuri alge, mida me tänapäeva loeme enda omaks. Rääkides Kreeta saare ugri kultuuri substraadist Muhus, mandri-Eestis, Hiiumaal ja osa Saaremaal, räägime me kindlasti perioodidest, mil veel meile tuttavat kultuuriruumi ei eksisteerinud, kuid olid olemas meie kultuur ja eestlased.

Kreeta saare ugrilaste kultuur eksisteeris aastatel 3650 – 1400 e.m.a [3], mis teeb nende kestvuse perioodiks 2250 aastat. Eestlased on Eestimaal ja mujal piirkonnas, suutnud elada kauem kui Kreeta saare ugrilased vaatamata kõikidele kliimakatastroofidele, mida meile on osaks saanud selle aja jooksul, eriti 536 AD ja 1693 Suur Nälg, mis küll olid ilmastiku loodud, kuid sotsiaalsete tugisüsteemide mittearenemise tõttu, kus mängu tuli ka raha ehk normiaalväärtuses vara vastu vilja ost, ning talunikel keelati vilja osta omatarbimiseks ja oli lubatud vilja laenata ainult külviks.

Kreeta saare ugrilaste tsivilisatsioon mõjutas Antiik-Kreekat sedavõrd, et neile tekkisid mõisted nagu minotaur, medusa, achillius, illiad, odysseus, trooja, charybdis ja muud maailmale sedavõrd tuntud mütoloogilised tegelased.

Kreeta saare ugrilaste kultuur sai löögi 1600ndatel e.m.a kui Santorini saare supervulkaani purske tagajärjel muutusid Kreeta saare ja ümbruskonna klimaatilised tingimused nii drastiliselt, et 200 aastat hiljem suudavad mükeenlased vallutada Kreeta saare ning võtta üle ugrilaste poolt jäetud topo- ja hüdronüümid, linnad, tehnoloogia ja põllumajanduse.

Tänu teadustöödele, Eesti Keele Instituudile ja SA VALDEF panusele on avanenud reaalne aken muistsesse maailma, kus me saame kirjalikele allikatele tuginedes, lisaks analüüside kultuuride artefakte ning hüdro- ja toponüüme, leida seoseid ajaloos läbi substraadi, mis meil on alati olnud käepärast ja kõrval, kuid mille tundma õppimiseks puudusid piisavad oskused või võime neid märgata. Praeguseks hetkeks saab väita, et Eestisse tekkisid kahe erineva Kreeta saare ugrilaste substraati, millest üks oli Muhus ja teine mööda jõge ülesvoolu läbi tulevase Iru asula ja Iru maalinnuse loodusliku maastiku.

Vaotuna – Muinas-Eesti Vahtula

Me saame kindlalt väita:

–  Vahtula oli reaalne isik, mitte väljamõeldud tegelane.

– Vahtula seostamine Saaremaaga on teine teineteisest eraldi tuvastatud võimalik asitõend Hiiumaa, Saarmeaa, Sõrve või Muhumaa võimalikust asustatusest Kreeta saare ugri kultuuri esindajate- või keele valdajate poolt.

– On täiesti reaalne et Kreeta saare ugri kultuuri asundus oli Muhus ning nad olid isikud, kes kontrollisid Väikse Väina laevaliiklust.

– Vahtula sõjaretk Soontaganasse omab kõiki eeldusi olemaks reaalselt toimunud teadmata kuupäevaga sündmus.

– Vahtula Kreeta saare ugri substraadi, nimi vaatamata oma etümoloogiale (väga) jõulise eluenergiaga vanusest või pikast valitsemisest, võib viidata oskusliku ja võimeka maleva pealiku omadusena, mitte, et ta oleks olnud vana vanuse poolest, vaid tõestanud oma maleva pealiku lahinguoskusi üle pika aja ehk ajaliselt vana ametis olija.

– See, kas Vahtula oli maleva pealik või ainult valitud vanem, peab selguma edaspidistest uuringutest. Antud analüüs suutis ainult tuvastada selle seost meie teiste sõsaretnoste vahel.

– Vahtula nime analüüs võib olla tõendatav tõend, et saartelt pärit eestlased tegid sõjaretki mandril olevatele teiste eestlaste kindlustatud asulatesse.

 

Allikad:

1 – https://www.facebook.com/groups/2223153108008095/posts/3369571996699528/

2 – https://www.luts.ee/e-raamatud/eestikeelsed/pdf/Andres_Saal_Vambola.pdf

3 – https://et.wikipedia.org/wiki/Minose_kultuur

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *