(ratas)traktor SHTZ 15/30

Valdo Praust: 1. oktoobril 1931 andis Harkovi Traktoritehas oma esimese toodangu.

Views: 596

Harkivi Traktoritehas on äärmiselt tähtsa tähendusega tehas nii Ukraina kui ka seda okupeerinud Nõukogude Liidu poolt alates 1921 aastast. Selle tähendust ei ole võimalik muul viisil märkida kui see, et see muutus epohhi loovaks ja tervet okupatsiooni ala katvaks mõisteks põllutöömasinatest.

 

Valdo Praust:

Täna 90 aastat tagasi, 1. oktoobril 1931, andis Ida-Ukrainasse pooleteise aastaga USA kapitaliga ja USA meistrite abil rajatud Harkovi Traktoritehas oma esimese toodangu – tehasest sõitis välja esimene (ratas)traktor SHTZ 15/30. Selle prototüübiks oli International Harvesteri ratastraktor McCormick-Deering 15-30. Harkovi traktoritehase rajamine oli üks Stalini aegse N.Liidu industrialiseerimise projektidest, mis realiseeriti esimesel viisaastakul (1927-32). Fotol – tehases valmistatud päris esimene traktor Moskvas muuseumis.

 

 

Jälestatavaim fakt traktori SHTZ 15/30 kujutamist koos Nõukogude Liidu propaganda plakatiga kus on kujutatud Stalin kui kogu moderniseerimise eestvedaja Moskva muuseumis. See on isikukultuse kultiveerimine ja ajaloo tegeliku kulgemise lubamatu väänamine.

(ratas)traktor SHTZ 15/30
(ratas)traktor SHTZ 15/30

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *