Muinsuskaitseamet taastoodab Nõukogude Liitu sisu ja vormis Juminda miinilahingu uuringute pressiteatega.

Views: 563
19. juuli 2021 avaldas Muinsuskaitseamet pressiteate koos artikliga ajalehes „Õhtuleht“, mille sõnastus ja sõnastuse suundumus ei ole vastavuses Eesti Vabariigi seadusandlusega, riigikorraga ning ajaloo sündmuste tegeliku kulgemisega. Muinsuskaitseameti 19. juuli 2021 pressiteade on Nõukogude Liitu sisus ja vormis taastootev ning Eesti okupatsiooni ja Nõukogude Liidu ja NKVD poolt sooritatud inimsusevastaste kuritegude eitamine 24-kuulise 1939-1941 esimese okupatsiooni perioodi kestel. SA VALDEF mõistab hukka Muinsuskaitse ameti vastava taasvenestamise teo Eesti Vabariigi 30. taasiseseisvumise aastal.

19. juuli 2021 avaldas Muinsuskaitseamet pressiteate koos artikliga ajalehes „Õhtuleht“, mille sõnastus ja sõnastuse suundumus ei ole vastavuses Eesti Vabariigi seadusandlusega, riigikorraga ning ajaloo sündmuste tegeliku kulgemisega.

Muinsuskaitseameti 19. juuli 2021 pressiteade on Nõukogude Liitu sisus ja vormis taastootev ning Eesti okupatsiooni ja Nõukogude Liidu ja NKVD poolt sooritatud inimsusevastaste kuritegude eitamine 24-kuulise 1939-1941 esimese okupatsiooni perioodi kestel.

SA VALDEF mõistab hukka Muinsuskaitse ameti vastava taasvenestamise teo Eesti Vabariigi 30. taasiseseisvumise aastal.

Me oleme saatnud ametile vastava teabepäringu ning me toome selle ära muutmata kujul:

Lugupeetav Muinsuskaitseameti meeskond!

 

Me pöördume seoses ameti Juminda miinilahingu uuringute pressiteate Facebook postituse [1] ja viitena toodud ajalehe „Õhtuleht“ artikli [2] osas, millele viitab ka Facebook postitus.

„Õhtuleht“ artikkel algab lõiguga:

„Nõukogude Liidu ajal teati Juminda miinilahingut nime all Tallinna evakuatsioon või Tallinna läbimurre. Tegu oli punaarmeelaste ja nende perekonnaliikmete pagemisega pealetungiva Natsi-Saksamaa sõjamasina eest. Tallinnast lahkus enam kui 200 laeva, kellest 60 ei jõudnud kunagi pärale. Saksa ja Soome vägede poolt seatud miiniväljades hukkus üle 15 000 hinge.“

Selles lõigus on aga lause:

„Tegu oli punaarmeelaste ja nende perekonnaliikmete pagemisega pealetungiva Natsi-Saksamaa sõjamasina eest.“

Antud lõik, eriti aga väljatoodud lause, läheb vastuollu teise maailmasõja reaalsustega, eriti 1941. aasta reaalsustega. Samuti on väljatoodud lauselõik Nõukogude Liitu taastootev sisus ja vormis, Nõukogude okupatsiooni eitav ning kogu lahingule eelnevate sündmuste moonutamine, olles vastavuses mitte eksisteeriva Nõukogude Liidu propaganda narratiividega.

  1. Antud pressiteade ei ole vastavuses 1941. aasta Stalini 5. mai kõnega, kus ta kuulutab Euroopa vallutuse ründeoperatsiooni „ГРОМ“ alanuks ning koondab juba 13. juuniks 1941 ööpimeduse raames ja üldmobilisatsiooni väljakuulutamiseta piiriäärde armeeüksuseid ainuüksi 12 laskurkorpuse diviisi jagu.
  2. Antud pressiteade ei ole vastavuses 6. mail 1941 Stalini poolt endale Nõukogude Liidu peaministri ametikoha enda alla allutamisel ettevalmistuses 1941. aasta juulisse alata plaaneritud sõjaoperatsiooni juhtimiseks.
  3. Antud pressiteade ei ole vastavuses Stalini poolt Nõukogude Liidu välisministrile Molotovile mais 1941. aastal antud korraldusega venitada sõja alguse juulisse 1941. mistahes hinna ja vahenditega läbi rääkides Saksamaaga.
  4. Antud pressiteade ei ole vastavuses realiteediga Stalini plaaniga alustada 6. juulil 1941. aastal Euroopa vallutamise ründeoperatsiooniga „ГРОМ“ rünnates 1939. aasta Poola jagamise järgselt Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel sõlmitud uue piirileppe alusel olnud lõuna- ja põhja osas olevatest eendustest Preisimaad ja võttes kogu Saksa armee kotti koos Berliini vallutamisega, et liikuda edasi mandrieuroopa läände jäävate riikideni ehk Portugalini välja.
  5. Antud pressiteade ei ole vastavuses Nõukogude Liidu järjepideva reaalse tegevusega peale Molotov-Ribbentrop pakti sõlmimist 23. augustil 1939, kus 4 päeva peale Poola tükeldamist ja võiduparaadi Saksamaaga, 24. septembril 1939, esitati Eesti diplomaadile telefonikõne käigus ultimatiivsel viisil nõude nõustuda Baaside lepinguga ja Nõukogude Liidu sõjaväebaasidega 30. minuti jooksul, vastasel juhul Punaarmee ründab iseseisvat Eesti Vabariiki.
  6. Antud pressiteade ei ole vastavuses faktiga, kui Eesti Vabariik 24. septembri 1939 ultimaatumile oleks vastanud sõjaväe mobiliseerimisega ja Eesti Vabariigi iseseisvuse kaitsmisega, ei räägiks maailma ajaloolased mitte Soome Talvesõjast, mis algas 60 päeva hiljem, vaid Eesti Sügissõjast 1939.
  7. Antud pressiteade ei ole vastavuses 21. juunil 1940. aastal läbiviidud sõjavälise riigipöördest Eesti Vabariigis, kus selleks otstarbeks lavastati „vabatahtlik liitumine Nõukogude Liiduga“ Nõukogude Balti sõjalaevastikuga Tallinna lahes, mille riigipöörde mehhanismi taaskasutati üks ühele 2014. aasta Krimmi annekteerimise näiliselt juriidiliselt kõlblikuks tegemisel.
  8. Antud pressiteade ei ole vastavuses 1941. aasta Eestis toime pandud esimese etnilise puhastuse lainega Nõukogude Liidu ja NKVD poolt , mille hulka kuuluvad:
    • juuni 1941 küüditamine;
    • Tallinnas Kawe keldri, Tartu vangla, Kuressaare linnuse eesti kodakondsete kinnipeetute mahalaskmine juulis 1941;
    • NKVD ja hävituspataljonide tegevus etnilise puhastuse ja talumajapidamiste hävitamisel juulis 1941;
    • Nõukogude Armee poolt korraldatud veresaun Palamusel 1941. aasta augustis.
  9. Antud pressiteade ei ole vastavuses 1941. aastal sundkorras Nõukogude Liitu deporteeritud Eesti Kaitseväe teenistujaid ja jõuga armeeteenistusse kutsutuid, kellest enamuse saadeti töölaagritesse surema.
  10. Antud pressiteade ei ole vastavuses 1939-1941 toimunud 24-kuulisest Nõukogude Liidu armee poolt Eesti Vabariigi okupeerimisest, mille jooksul ei toodud siia pereliikmeid ning nende evakuatsioon ei olnud tegelikult toimunud ulatuses, millele viitab väljatoodud peatüki lause.

 

 

Tulenevalt vastuoludes kehtiva riigikorra, seadusandluse ja meie riigi ajaloo tegeliku kulgemisega, me pärime:

  1. Miks Muinsuskaitseamet, Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastal, teostab uut venestamise lainet esitades pressiteates eksistentsi lõpetanud totalitaarse Nõukogude Liidu propagandat Eesti Vabariigi egiidi all?
  2. Millise riigi huve ja ideoloogiat esindab Muinsuskaitseamet Juminda miinilahingu laevavrakkide uurimisel, kui pressiteade on selgelt Eesti okupatsiooni ja Nõukogude Armee inimsuse vastaste kuritegusid eitav?
  3. Milliseid samme Muinsuskaitseamet kavatseb ette võtta välistamaks ameti poolt Nõukogude Liitu taasloomist sisus ja vormis tulevikus?

 

Viited:

  1. https://www.facebook.com/muinsuskaitseamet/posts/4261711377200293
  2. https://www.ohtuleht.ee/1039052/fotod-eesti-vetes-leidis-aset-mereajaloo-suurim-katastroof

 

 

Dmitri Sädus,                                                                                   20. juuli 2021.a.

SA VALDEF, asutaja ja juhatuse liige.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *