Valdo Praust: 31. juulil 1941 toimus Harjumaal, Kautlas, „Erna“ rühma ja NKVD lahing.

Views: 734

Me oleme jätkamas toomas ära 1941 Eesti suvesõja sündmuste kajastamise selle olulistel kuupäevadel mälestamaks olulisi sündmusi 1941 aasta suvest kust NKVD jätkasid oma inimsusevastaseid tegevusi kättemaksus ühe või teise ebaõnnestunud operatsiooni eest. Üks olulisemaid lahinguid 1941 Suvesõjas oli Kautla lahing, kus NKVD ja hävituspataljon tulid eesmärgiga tappa kõik saabunud „Erna“ rühma liikmed. Millega nad ei arvestanud olid metsavennad, vabatahtlikud ja endised Eesti Kaitseväe ohvitserid, kes juhuslike relvadega läksid metsa ning hiljem liitusid „Erna“ rühmaga.

NKVD ebaõnnestunud Kautla lahingule järgnes sadistlik ja inimsusevastane Kautla küla majade hävitamine, millele lisandusid hiljem veel analoogseid sündmusi.

31. juulil 1941 Hävituspataljoni maha põletatud Kautla talu ahervaremed
31. juulil 1941 Hävituspataljoni maha põletatud Kautla talu ahervaremed

 

Täna 80 aastat tagasi, 31. juulil 1941, toimus Harjumaa metsases kaguosas Kautlas lahing metsavendade ja neid toetava Erna grupi ning hävituspataljonide vahel, kes oli saadetud sinna Erna gruppi likvideerima. Erna grupil ja metsavendadel õnnestus aga neile bolševike poolt korraldatud piiramisrõngast välja murda ning jõuda 4. augustil üle rindejoone sakslaste juurde. Kuna “fašistlike bandiitide” plaanitud hävitamisest ega vangivõtmisest midagi välja ei tulnud, põletasid vihased hävituspataljonlased järgnevatel päevadel maha kümmekond talu ja mõrvasid Kautlas ja selle lähistel Voosel, Mustlas ja Ardus mitukümmend kohalikku elanikku. Nende traagiliste sündmuste mälestuseks püstitati Saksa ajal mälestuskivi (pildil), mille bolševikud 1945 hävitasid. 1989. aasta aprillis Kautla mälestuskivi (ühe esimesena Eestis) taastati, kuid paar kuud hiljem olid nõukogude okupatsiooniväed selle lõhkunud ja punase värviga üle valanud. 1990. aastal hävitasid Eestit okupeerinud nõukogude väed – muide N.Liidu kaitseministri isiklikul korraldusel – Kaulta mälestusmärgi põhjalikumalt, lastes selle õhku, nii et tükke võis leida sajakonna meetri kauguselt. Mälestusmärk taastati 1999. aastal. Fotol algne, 1942. aastal Kautlas avatud mälestuskivi.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *