Valdo Praust: 17. septembril 1941 oli Saksa armee Muhu saare täielikult vallutatud Punaarmeelt.

Views: 541

Alates 22. juunist 1941 kõikjal, kus NKVD tegutses, olid nad rohkem ametis kinnipeetud poliitiliste vangide Siberisse saatmise ja mahalaskmisele määramisega hõivatud kui evakuatsiooniga. See oli kõikjal nii – nii Eestis kiu ka Ukrainas. Reeglina need, keda NKVD ei suutnud rongidega saata Siberisse sunnitöötöölaagritesse, need määratai mahalaskmisele. See, mida taganev Punaarmee ja NKVD sooritas Kuressaaress, see oli üks võikamaid tegusid sellel saarel. Kogu 1941 aasta suvesõja jooksul, sõltumata kui palju Punaarmee ja NKVD oli hõivatud taganemisega, tegeleti süstemaatilise genotsiidi toimepanemisega.

Muhu saare täielik võtmine Punaarmee käest moodustas prelüüdi Kuressaare lossihoovi sündmustele. Kuressaare NKVD poolt läbiviidud etnilise puhastuse teemat käsitletakse eraldi artiklis, sest mõrvatud süütute isikute nimekiri on sedavõrd kirev, et seda peab ise lugema ja mõistma, kui lihtne oli saada tapetud Nõukogude okupatsioonivägede poolt.

 

Valdo Praust:

Täna 80 aastat tagasi, 17. septembril 1941, olid Saksa väed Punaarmeelt Muhu saare vallutanud ning tungisid üle osaliselt purustatud Väikese Väina tammi Saaremaale. Saaremaal pidasid bolševikud vastu kaks ja pool nädalat ning viimasena hõivasid Saksa väed 5. oktoobril 1941 Sõrve poolsaare tipu. Saaremaal olnud punaväe riismed (muuseas vangi andis Saaremaal üle 10 tuhande mehe) põgenesid Mõntu sadama kaudu Hiiumaale, mis koos Osmussaarega jäi veel mõneks ajaks bolševike kätte, aidates koos Hanko baasiga Soomes riivistada Saksa laevade jaoks Soome lahte. Kui Saksa väed hõivasid neli päeva hiljem, 21. septembril Kuressaare, avastati seal nii lossihoovis kui ka mitmel pool mujal bolševike poolt hukatuid, keda tuli kokku välja üle 90. Sarnaselt kuu aega varem Pirital Scheeli suvilas toimunud bolševike massimõrvadega pole ka Kuressaares tegelikult täit kindlust, et üles leiti kõik bolševikepoolse punase terrori ohvrid, sest reeglina olid nad hoolimata kiirustamisest siiski maha maetud, st erinevates kruntides, keldrites ja hoonetes mullaga kaetud. Sarnaselt Muhu saare hõivamisega osalesid ka Saaremaa hõivamises Saksa vägede kõrval eestlastest Erna pataljoni võitlejad. Pildil – Saksa väed minemas Saaremaale üle osaliselt purustatud Väikese väina tammi.

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *