20. aprillil 1942 lasi NKVD koonduslaagris maha Eesti Panga presidendi Jüri Jaaksoni.

Views: 293

Eestis toimunute Nõukogude okupatsiooni, NKVD ja Punaarmee poolt sooritatud etniliste puhastuste mälestused on sügavalt aus ning hoitakse kõrgelt meeles ka meie Ukraina sõprade poolt. Selle sündmuse kurva aastapäeval avaldasid mälestuse Eesti Panga presidendi Jüri Jaaksoni etnilisest puhastamisest NKVD poolt GULag kontsentratsioonilaagris.

Sündmuse eestlaste teadmistesse tagasitoomise raames me avaldame selle teate. Ühtlasi on ka see meie sihtasutuse põhikirjaline tegevus avaldada selliste inimsusevastaste tegude osas artikleid mälestamaks meie riigi ja ühiskonna arengusse panustanuid isikuid.

 

Lugu ajaloost Moskva poolt Eesti denatsifitseerimisest minevikus.

20. aprillil 1942 NKVD Sverdlovski oblasti kontsentratsioonilaagris praeguste Putini denatsifikaatorite vaarisade poolt oli etniliselt puhastatud läbi hukkamise Jüri Jaakosn – Eesti Wabariigi justiitsminister (1918-1938), Riigi Majandusnõukogu liige (1935-1938), Eesti Panga president (1926-1940).

Eesti Panga presidendi postil olles suutis ta luua riikliku finantssüsteemi, mis vastas rahvusvahelistele nõetele. Sellel ajajärgul oli Eesti Wabariigis läbiviidud finants- ja pangareform, mille tulemusena Eesti Pank sai tõeliseks riigi keskpangaks ja sai ainuõiguse raha emiteerimiseks. Ringlusesse lasti Eesti kroon ja Eesti Pank sai üheks Rahvusvaheliste maksete panga asutajaks, mis annab tunnustust Eesti Wabariigi kõrgest tunnustamisest.

Jüri Jaaksoni timukate haridus ei ületanud 7 klassi.

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *