SA Vabaallikate demokraatia fond

Muinsuskaitseamet ei või taastoota Nõukogude Liitu täies sisus ning väita pole nende mure. Muinsuskaitseametil on kohustus korrigeerida selliste raskete avalikkusele sihiliku ajaloo võltsimise katsete kirjatükkide osas, millel esineb nende nimi.

SA VALDEF: Muinsuskaitseamet ei või taastoota Nõukogude Liitu täies sisus ning väita pole nende mure.

Views: 574

 

Muinsuskaitseameti poolt 19. juulil 2021 avaldatud Facebook postitus ja nende poolt ajalehte „Õhtuleht“ pandud artikkel Juminda miiniahingu vrakkide ekspeditsioonist juba oma esimeses peatükis eitas esimest 24-kuulist Nõukogude okupatsiooni Eesti Vabariigis koos selle raames läbiviidud relvastatud vägivaldse riigipöördega ja esimest eestlaste vastu suunatud genotsiidi lainet 14. juunil 1941, kuid peatüki lause

„Tegu oli punaarmeelaste ja nende perekonnaliikmete pagemisega pealetungiva Natsi-Saksamaa sõjamasina eest.“

ületab kõiki Eesti Vabariigi avaliku sektori institutsioonide poolt seni nähtud Nõukogude Liidu jõustamise kaitseid kordades, mis de-jure taaselustab Stalini poolt peale liitlasvägede poolt Punaarmee edasiliikumise tõkestamist sügavamale Euroopa sisemaale Berliini idapoolsest osast käima lükatud mütoloogiat Nõukogude Liidust kui kõige rahuarmastavast riigist maailmas, keda reeturlikult, nuga selga lüües, verejanuselt ründasid natsidest inimsööjad-agressor-värdjad.

Muinsuskaitseameti pressiteade on Nõukogude Liidu teise okupatsiooni uusvenestamise laine taasmaaletoomine Eesti Vabariigi jätkuiseseisvuse 30. aastal, seesama venestamiselaine, mida rakendati okupeeritud Eestis 1970ndatel, mis viis Lasnamäe valmimiseni, meie kultuuriruumi mitte sobiva ja siiani ühiskonda mitte integreeruva võõrtööjõu tulekuni, mis surve tõttu eesti rahvusele ja -keelele tulenevalt päädis 1987. aastal Keeleseaduse väljatöötamise alustamisega eesti keele täieliku hääbumise välistamiseks. Muinsuskaitseamet Juminda miinilahingu uuringute pressiteatega andis, avaliku sektori institutsioonina, panuse uusvenestamise lainesse, vaatamata praegu kehtivale Eesti Vabariigis riigikorrale ja ajaloo teadmistesse, kus kõik, mis seotud Nõukogude okupatsiooniga, Nõukogude Liiduga ja sisserännanud võõrtööjõu, oma agressiivse mina surve avaldamine eestlastele, tuuakse välja pehmendatult, moonutatult või kerge meelelahutuslikul viisil, varjates selle perioodi kogu ängi ja täielikku tuleviku väljavaadete puudumist rahvusena, keelekõnelejatena või põlisrahvana.

Praegu avaliku sektori poolt teostava uusvenestamise laine langeb kokku 30-aastase tsükli reegliga, kus 1970ndate Lasnamäe ja sundusliku võõrtööjõu sisse toomine toimus 30 aastat peale 1944 Sinimägede lahinguid. Tänase päeva 2021 aasta uusvenestamise laine on 30 aastat peale Eesti Vabariigi iseseisvuse taastamist 1991 aastal peale ebaõnnestunud Augustiputši ning me oleme unustanud, mida tähendas olla Nõukogude okupatsiooni vaesust ja majanduslikku mahajäämust taastootvas ikkes, kuni momendini, et meedia seda aega nii kiidab takka kui ka avaliku sektori teenistujad ise võltsivad seda täiesti sihilikult söödavaks iluduseks. Sellel hakkab olema sügavad ja pöördumatud negatiivsed tagajärjed meie rahvuse, keele ja meelsuse osas, kui me sellele ei tee lõpu koheselt ning eos. Me ei saa lubada endale järgmist 20-30 aastat, kus me ei räägi oma ajaloost nagu see tegelikult toimus ning seda suruvad alla avaliku sektori ametnikud ja institutsioonid.

Mustamäe, Õismäe ja Lasnamäe ehitamine toimus inkorporeeritud Eesti Vabariigi bilansiliste varade ja vahendite arvelt, ENSV oma enda bilansilistest vahenditest ja kasumist. Nõukogude Liit ei investeerinud midagi okupeeritud Eestisse, välja arvatud Punaarmee ülalpidamiseks ja relvastuse paigutamiseks vajalikke infrastruktuuri investeeringuid, lisaks KGB ja muude järelvalveorganite süsteemi väljaehitamiseks ja ülalpidamiseks. Nõukogude Liidus oli üldine kriitiline elamispinna defitsiit. Eestisse ENSV omavahendite arvelt ehitatud uuselamurajoonid Mustamäe, Õismäe ja Lasnamäe ehitati ainsa eesmärgiga majutada Nõukogude Liidust jõuga sisse toodud mitte integreeruvat võõrtööjõudu, kellele Nõukogude Liidu üldise elamispinna defitsiidi korral äkitselt anti võimalus tulla Eesti NSV-sse, Tallinnasse, Lasnamäele, et saada seal äsja valminud uus korter. Sellise okupatsioonivõimu riikliku plaani eesmärk oli kohalik põlisrahvas välja suruda, mille tulemusena Eesti NSV elanikkod tõusis 1,5 miljonini elanikuni, kus arvestades juurde Punaarmee sõjaväelisi Eesti territooriumil, kerkis veelgi enam, kusjuures Nõukogude okupatsioonivõim oli 1941 ja 1949 aasta küüditamistega, sõjaga, ja teise okupatsiooni jooksul etniliselt puhastanud 30% eestlastest.

Arvestades, et Lasnamäe  elamispinna majutusvõimekus oli 100000 uut elanikku, ehk ligikaudu Tartu linna jagu, uusi võõrtöölistest peredega elanikke Tallinna linnaosana, on selge et selline jõuline venestamiselaine, koos kohalikke tavasid mitte austava ja keelt mitte rääkiva kontingendi tulek, tekitas eksistentsiaalse väljasuremise riski ja vajaduse vastumeetmeteks.

Nõukogude okupatsiooni periood ei olnud selline nagu kujutab ERR satiirsaade „ENSV“. Nõukogude okupatsiooni periood oli just selline nagu seda kujutati filmis „Ma pole turist, ma elan siin“.

 

Meie esimene teabepäring Muinsuskaitseametile on saadava siin –

 

1. Muinsuskaitseameti sihipärane vastutöötamine.

Muinsuskaitseameti kohene vastus teabepäringule „See pole meie mure“ ei ole vastus teabepäringule sisus ega vormis vastavalt vastuse kiirusele, tahtmatusele tegeleda probleemiga ning sisuline vastutöötamine tekitatud probleemi lahendamise nimel. „Õhtuleht“ ei saa olla Muinsuskaitseameti patuoinaks ameti enda töötajate poolt koostatud, avaldatud ja reklaamitud Eesti Vabariigi Nõukogude okupatsiooni eitava pressiteate puhul. Muinsuskaitseametil on kohustus korrigeerida selliste raskete avalikkusele sihiliku ajaloo võltsimise katsete kirjatükkide osas, millel esineb nende nimi. Muinsuskaitseamet ei või taastoota Nõukogude Liitu täies sisus ning väita pole nende mure.

Muinsuskaitseameti samal päeval saadetud vastuskiri teabepäringule
Muinsuskaitseameti samal päeval saadetud vastuskiri teabepäringule

 

2. ERR uudised ja Delfi Sport osalemas Nõukogude propagandameetodiga Ukraina natsisüüdistamise aktsioonis.

Eesti vabariigi avaliku sektori instantsidel on ammu kombeks muuta Nõukogude Liit ja sellega seotud tegevused kergemini vastuvõetavaks Eestimaa ühiskonna poolt kuni selleni välja, et nad sihilikult, ilma mingi eetilise süümepiinadeta on nõus ründama Eesti suurimat Euroopa suurimat strateegilise julgeoleku tagamise partnerit Ukrainat, kes viimase 7 aasta sees, seistes sõjaliselt vastu Venemaa avalikule sõjalisele agressioonile, on suutnud peatada Venemaa sõjalise- ja okupatsiooni doktriini levimist Euroopasse.

10. juunil 2021 aastal ründasid ERR ja Delfi Ukraina jalgpalli rahvuskoondist avaldades oma uudiste portaalides Venemaa välisministeeriumi poolt ettevalmistatud pressiteate, mis soojendas üles Nõukogude Liidu aegse propagandamehhanismi natsismi valesüüdistuse levitamise Ukraina rahva, Ukraina vabadusvõitlejate ja Ukraina rahvuskangelase Stepan Bandera aadressil jalgpallikoondise särkidele trükitud „Слава Україні! Героям слава!“ tervituse osa, mis on 2014 aastast Ukraina presidendi käskkirjaga riiklikul tasandil kinnitatud tervitus. Nii ERR kui ka Delfi süüdistasid Ukrainat, rahvast ja jalgpallimeeskonda levitamas natsismi, sõjalise doktriini ja spordimänguga mitte sobivat suhtumist Venemaa välisministeeriumi valesüüstamise pressiteate eeskostel.

SA VALDEF saatis nii ERR Uudistele kui ka Delfi emafirmale Ekspress Meedia AS, mille tulemusena pole ükski neist ettevõtetest korrigeerinud artiklit, vabandanud ega öelnud välja milliste meetmete rakendamisega nad välistavad selliste fopaade tekkimist tulevikus.

ERR kui avalik-õiguslik ettevõte ei saa lubada selliste sügavalt amoraalsete ajalooliste võltsimiste ja raskete valesüüstamise katsetega kaasa minemast ning nende poolne tegevusetus on sihilik vastutöötamine.

SA VALDEF poolt on antud teemat käsitletud antud artikli all –

 

3. ERR kasutab venestatud nimevormi soome-ugri ersa maarahva seadusliku vanema puhul vastu tema tahtmist.

Eesti Rahvusringhäälingu reporter Ode Maria Punamäe oma VIII soome-ugri rahvaste maailmakongress ülevaate tegemisel kasutanud ersade vanematekogu seaduslikku vanema (Ěrzäń Inäzor) puhul venekeelset nimevormi Oleskandr Bolkin. On seni arusaamatu, mis põhjusel ERR on võtnud ametlikuks seisukohaks, et VIII soome-ugri rahvaste maailmakongressi esindajaid tuleb palistada nende mitte etniliste pärisnimedega ning isegi ei vaevunud kontrollimaks, millist nimevormi Venemaal olevad soomeugri põlisrahvaste esindajad soovivad olla nimetatud.

Tulenevalt ERR ja reporter Ode Maria Punamäe teost, me võtsime otse ühendust Syreś Boläeńiga ning palusime täpsustada sedavõrd olulist ja tähtsat küsimust. Tema vastus oli filigraanselt täpne ja viisakas: „Ma olen Teile väga tänulik, kui mind hakatakse kutsuma ersakeelse nime järgi Syreś Boläeń. See on minu jaoks äärmiselt oluline.“

Me oleme võtnud ühendust Ode Maria Punamäega otse ning kasutaud ERR uudiste toimetajale Merili Nael tagasiside andmisega ning mitte ükski nendest ettevõtmist ole toonud selgeid tulemeid.

Mitte ükski meiepoolne tegevus on toonud tulemust või ERR poolse tegevuse oma selge uusvenestamise tegevuse meie soome-ugri hõimuvelle ersade ametliku vanema aadressil. Vene Föderatsioon on keelanud ersade vanemal Syreś Boläeńil sisenemast riiki vaatamata sellele, et ersad on põlisrahvas, kes elavad Mordva vabariigis, mis on nende igipõline ajalooline koduma, mistõttu ta on sunnitud elama sunnitud pagenduses Ukrainas, Kõivis.

SA VALDEF poolt on antud teemat käsitletud antud artikli all –

 

4. Avalduse esitamine kultuuriministrile.

Tulenevalt probleemi sügavusest ja kauaaegsest levikust on Muinsuskaitseameti vastuskiri viimane piik karikasse ning me oleme saatnud Kultuuriministrile Anneli Ott, kui isik, kelle haldusalasse jäävad Muinsuskaitseamet ja Eesti Rahvusringhääling sekkuda ning nõuda asutustelt selliste Nõukogude Liidu taastootmise ja venestamise tegevuse lõpetamist selgelt sõnastatud vastustega juba saadetud vastuskirjadele koos kirjeldustega kuidas tulevikus selliseid fopaas välditakse.

Lugupeetav kultuuriminister Anneli Ott!

Me oleme sunnitud pöörduma Teie poole palvega sekkuda, mõjutada ning tagada konkreetsete intsidentide mitte kordumist läbi tegevusplaani avaldamise oma haldusalasse jäävate asutuste osas, mis on propageerimas ja taastootmas Nõukogude Liitu sisus ja vormis, levitamas ülessoojendatud Nõukogude propaganda sõnumeid ning mitte võtmas endale vastutust  tegude korvamise osas, isegi kui on saadetud ametlik märgukiri.

Viimane piisk saabus Muinsuskaitsemeti teabenõude vastusest oma Juminda miinilahingu vrakkide ekspeditsiooni pressiteate esitamisel, selle propageerimisel ning eestlastele kättesaadavaks tegemisel viisil kus eitatakse Eesti Vabariigi kehtivat riigikorda, Nõukogude okupatsiooni ja ajalooliste sündmuste kulgu nagu nad tegelikult aset leidis

Me täheldame viimase kahe aasta sees on Eesti Vabariigi avalik sektor jõuliselt hakanud tagant lükkama uusvenestamise lainet, seda sama 1970ndatel rakendatud venestamise lainet, mis viis Lasnamäe valmimiseni, meie kultuuriruumi mitte sobiva ja siiani ühiskonda mitte integreeruva võõrtööjõu tulekuni, mis päädis 1987. aastal Keeleseaduse väljatöötamise alustamisega, kus kõik mis seotud Nõukogude okupatsioon, Nõukogude Liiduga ja sisserännanud võõrtööjõu survestamine eestlastele tuuakse välja pehmendatud, moonutatud või kerge meelelahutuslikul viisil, varjates selle perioodi kogu ängi ja väljavaadete puudust tuleviku osas.

Me soovime oma pöördumisega saavutada seisu, kus Teie kaasamine kindlustab selliste intsidentide mitte kordumist tulevikus läbi selgelt sõnastatud meetodite kirjeldamise allasutuste poolt, kellele olid vastavad märgukirjad saadetud. Lisaks vastused ka teistele olulistele järelpärimises esitatud küsimustele.

Me oleme kajastanud Ukraina sündmusi alates 2013 aasta detsembrist ning kogu 2014 aasta aktiivse sõjaperioodi vältel olnud väga sügavalt sündmuste keerises kuni punktini, kus me suhtlesime Ukraina armee esindajatega otse.

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *