Valdo Praust: 16. septembril 1941 sundisid Iraani okupeerinud Nõukogude Liit ja Suurbritannia šahh Reza Pahlavit võimust loobuma.

Views: 314

Iraani okupatsioon 1941 aastal ning Iraani poliitilise liidri sundvahetamine Nõukogude Liidu okupatsioonijõudude kohalolekul, mille operatsioon algas 25. augustil 1941, tekitab juba küsimuse kuivõrd võlts ja moonutatud saab olla Nõukogude Liidu II maailmasõja ajalugu, kus ajal, mil lahing Tallinna pärast on käimas, Balti laevastik nõuab paaniliselt luba lahkuda Tallinnas, kus Leningrad näeb juba lähenevaid Saksa armee üksusi, kus Läänemaal on toimumas lahingud Lihula pärast, kus on toimumas Punaarmee poolt Tuudi küla ja asunike etniline puhastamine, on Nõukogude Liidul, armeel, Stavkal  ja Stalinil pea täis otsustust alustada ründeoperatsiooni Iraani vastu selle okupeerimise eesmärgil.

Nõukogude Liit ja Venemaa, kogu II MS järgse ajastu jooksul, on kordamas kui hull mantrant, et 22. juunil 1941 ründas Saksamaa reeturlikult Nõukogude Liitu lüües noa selge, kui on selgelt näha tollaste sündmuste arengute järgi, et Stalin nii plaanis Euroopa vallutamist ründeoperatsiooniga „GROM“ kui ka omas selleks tehnikat, armeed, väeosi rindel kui ka plaane ja tegutsemise sihikindlust. Iraani vallutamine, kuivõrd algelise armeega nad ka polnud ei saanud tulla, ei saanud tulla hetkeajendist, vaid pidi evima nii plaani, võimekust [loe:ründearmeed] kui ka otsustusvõimekust.

Keegi ei küsi miks ja mis asjaoludel 1943 aastal Teheranis Churchill’i,Roosevelt’i ja Stalini kohtumine toimus, kui reaalsuses oli see Nõukogude Liidu poolt okupeeritud territoorium.

 

Mõistmaks kuivõrd tähtis episood on Iraani okupeerimine ja šahhi vahetus, soovitame tutvuda:

Stalini kõnega 5. mail 1941 – https://valdef.org/?p=3411 .

Stalini Euroopa vallutamise ründeoperatsiooni „GROM“ alustamisega – https://valdef.org/?p=4145 .

Saksa vägede poolt Kunda võtmine – https://valdef.org/?p=4614 .

Punaarmee poolt Saaremaalt Berliini regulaarse pommitamise alustamine – https://valdef.org/?p=4624 .

Kuunari ’Jaen Teär’ peal 574. eestlase kindlast NKVD hukkamisest pääsemine – https://valdef.org/?p=4860 .

Juminda miinilahing – https://valdef.org/?p=4844 .

Saksa vägede poolt Tallinna peale minemine – https://valdef.org/?p=4771 .

Saksa vägede Leningradi alla jõudmine – https://valdef.org/?p=4765 .

Saksa vägede poolt Tallinna võtmine – https://valdef.org/?p=4956 .

Saksa vägede poolt Haapsalu võtmine – https://valdef.org/?p=4931 .

Saksa vägede poolt Virtsu võtmine – https://valdef.org/?p=5065 .

Saksa vägede Ladoga järveni jõudmine – https://valdef.org/?p=5196 .

NKVD poolt eestlaste etniline puhastamine Kuressaare lossihoovis ja selle ümbruses – https://valdef.org/?p=5320 .

 

Valdo Praust:

Täna 80 aastat tagasi, 16. septembril 1941, sundisid Iraani okupeerinud N.Liit ja Suurbritannia šahh Reza Pahlavit võimust loobuma oma poja, 21-aastase Mohammad Reza Pahlavi kasuks. Mitmetel põhjustel oli tema oma isaga võrreldes parem Iraani riigijuht nii Suurbritannia kui ka N.Liidu jaoks. Kolm nädalat varem, 25. augustil 1941, olid N.Liit ja Suurbritannia Iraani okupeerinud – N.Liit põhjaosa, Suurbritannia lõunaosa – et vältida Iraani muutumist kas Saksamaa liitlaseks või Saksa-sõbralikuks riigiks, kes oleks võimaldanud sinna paigutada Saksa vägesid. Oma väed tõmbasid nad Iraanist välja Teise maailmasõja järel, kuigi N.Liidu korral ei läinud see nii lihtsalt, kuna nad püüüdsid 1946. aastal korraldada Iraani põhjaosas Lõuna-Aserbaidžaaanis “revolutsiooni” koos nõukogude vägedele “appikutsumisega”, kuid ÜRO ja lääneriikide järsk hoiak selle katse seal siiski lõpetas. Mis aga puudutab täna 80 aastat Iraani valitsejaks saanud Mohammad Reza Pahlavit, siis jäi ta võimule seal 38 aastaks, kuni 1979. aasta Islamirevolutsioonini.

 

 

 

 

 

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *